Fontys Talks: Impact maken met communicatie

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Afgelopen woensdag 15 juni was de laatste in de serie ‘Fontys Talks: impact maken met……’ die we organiseerden voor de viering van het 25-jarig jubileum van Fontys.  Dit keer waren vier alumni van de opleiding Communicatie in Tilburg aan het woord. Puck Aerns, Emma van Kronenburg, Irma Rietjes en Laura van Besouw vertelden over hun carrièrepad en hoe zij in 2016 vers van de opleiding zijn gekomen tot de communicatieprofessional die ze vandaag de dag zijn.  De vier alumni en studievriendinnen hadden stuk-voor-stuk  een  inspirerend verhaal waarmee zij een enorme impact maakten voor zichzelf én voor anderen. 

Ondernemen
In 2016 lagen, in tegenstelling tot vandaag, de banen niet voor het oprapen. Samen met een studiegenoot bedacht Puck dat ze dan maar voor zichzelf zou beginnen. Ze leenden allebei €500 van hun ouders en huurden een kleine oude kantoorruimte. Vanuit daar ging het ineens hard. Ze werden uitgeroepen tot RABO-starter (van de Rabobank waar ze hun zakelijke rekening openden) van het kwartaal. Dat leverde zo veel pr op dat ze in korte tijd omkwamen in de opdrachten en zelfs een medewerker aan moesten nemen.  Puck en haar compagnon zijn communicatiespecialist en geen ondernemers. Daarom namen ze een businesscoach in de hand. Die hielp ze met het maken van strategische keuzes. Inmiddels zijn er bij hun communicatiebureau Strooploos maar liefst vier mensen in dienst, zijn ze verhuisd naar een groter pand, helpt de businesscoach ze nog steeds en zit het dus wel goed met het ondernemerschap! Pucks tip aan de luisteraars is dan ook: “Geloof in jezelf én je hoeft het niet alleen te doen.”

Dromen
Emma’s grote droom was werken bij Linda Magazine en dus ging ze Communicatie studeren. Ze bouwde tijdens haar studie een webshop en schreef een boek om op te vallen als ze zou gaan solliciteren. Alles stond in het teken van die felbegeerde baan. In haar derde studiejaar werd de droom werkelijkheid begon ze aan een stage bij Linda magazine. Ze deed het zo goed dat ze zelfs een vaste fulltime baan aangeboden kreeg! Gelukkig bedacht Emma dat ze toch ook wel haar diploma wilde behalen en ging naast haar studie als free lancer aan de slag voor Linda. Droom bereikt zou je zeggen, maar het reizen en de vele uren werken, bovenop haar studie, braken haar op. Dus ging Emma na haar afstuderen bij een reclamebureau dichterbij huis aan de slag. Dat was ook een heel drukke baan die veel van haar vroeg. Toen stond plotseling de wereld stil, want Emma werd op 23-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. Het belangrijkste was toen helemaal niet die toffe baan en leven om te werken, maar ‘gewoon’ lopen én leuke dingen doen! Nu werkt Emma nog drie dagen per week voor het reclamebureau en zet ze de rest van haar tijd haar communicatie skills in om haar verhaal te delen. Ze schrijft een blog over haar leven na het infarct: Mijn bloedstollende leven en geeft lezingen voor de Hartstichting. Emma’s tip is dan ook: “Wát je doet of waar je werkt, maakt jou niet als persoon. Gebruik communicatie om uit te dragen wat jij belangrijk vindt.”

Goed voor jezelf zorgen
Online marketing kun je nu niet meer wegdenken, maar in 2016 was dit nog een nieuw vakgebied. Anno 2022 is Irma free lance Conversion-specialist. Toen in het tweede studiejaar online marketing op het lesprogramma stond, wist Irma meteen dat dáár haar hart lag. Ze was de eerste aan de opleiding die afstudeerde op CRO (Conversion Rate Optimization) en wist daarmee ook meteen een baan bij een grote organisatie te bemachtigen. Na een paar jaar ging het kriebelen bij Irma, want reizen is haar grote passie en dat ging niet samen met deze drukke baan. Dus besloot Irma het roer om te gooien en midden in de coronaperiode voor zichzelf te beginnen. Ze werkte toch al vanuit huis en bedacht dat ‘thuiswerken’ net zo goed ergens anders op de wereld kon. Dus ook Irma schreef zich in bij de KvK en werkt zodra het ook maar even kan vanuit het buitenland. Ze kiest haar eigen klanten en deelt haar eigen uren in. Haar tip is: “Je loopbaan is een marathon en geen sprint. Zorg goed voor jezelf dan kun je ook beter je werk doen.”

Laat je niet tegenhouden
Als laatste neemt Laura het woord. Zij startte na haar afstuderen bij het technisch dienstverlenend bedrijf van haar ouders. Die zochten een communicatiespecialist, een nieuwe rol in het bedrijf. Laura had dat nog nooit gedaan, maar dacht dat ze het wel zou kunnen. Zes jaar later werkt ze er nog steeds, inmiddels voornamelijk als accountmanager, maar ze merkte dat ze in het bedrijf niet helemaal haar ei kwijt kon. Dus startte Laura haar eigen webshop met designtassen. Ze merkte dat het platform Pinterest bij de promotie van haar webshop daarbij erg goed werkt. Pinterest is een visuele zoekmachine die enorm veel traffic naar je website kan genereren, superinteressant voor webshops natuurlijk. Ze deed onderzoek naar de mogelijkheden van Pinterest en ontwikkelde zichzelf tot Pinterest-specialist.  Sinds vorig jaar heeft Laura, naast haar baan als accountmanager, haar eigen bedrijfje Pinnuts.  Daarmee adviseert ze verschillende ondernemers over de mogelijkheden van Pinterest . Haar advies is: “Laat je niet tegenhouden, maar ga het gewoon doen!”

Meer Fontys Talks 
Op 5 april was de Fontys Talks: impact maken in het onderwijs, daarover lees je hier meer. Op  17 mei verzorgde Verpleegkunde-alumnus Teun Toebes de Fontys Talks: Impact maken in de zorg. Hier lees je zijn verhaal

Auteur: Sjoukje van der Haring

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.