Fontys viert Diversity Day met Living Labels Theater 2023

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Een maatschappij waarin iedereen meedoet, waarin iedereen zich thuis voelt en waarin alle stemmen gehoord worden. Dat is een inclusieve samenleving. Diversity Day is in het leven geroepen om op de werkvloer en in het onderwijs het gesprek te openen over diversiteit en inclusie, maar vooral ook om te laten zien welke stappen er al gezet zijn. Het is hét moment om successen te vieren en ervaringen te delen. 

Fontys vierde dat op 3 oktober 2023 met een uitgebreid programma met verschillende onderdelen: een dagprogramma met workshops, lezingen en trainingen en een Living Labels Theater in de avond. Mensen plakken al snel labels op anderen, maar we zijn niet samen te vatten in één woord. Living Labels werd daarom voor de tweede keer het thema van het afsluitende theater van Fontys Diversity Day 2023.

Belang van Diversity Day

CKE Eindhoven was het toneel voor het Living Labels Theater 2023. Fontys-bestuursvoorzitter Joep Houterman en Cheryl McDowall openden de avond. Eerder deze week verscheen er al een podcast, waarin zij samen het belang van Diversity Day bespraken.

Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Groepsdynamica-specialist Bas van Kesteren nam het publiek mee door zijn boek ‘Wat gebeurt hier nu eigenlijk?’ en lichtte toe waarom teams en groepen die in een comfortabele ‘first loop’ blijven hangen niet zo gemakkelijk leren en verder komen.

Persoonlijke vragen

Rick en Patri van Kunstenfestival What You See vertelden waarom ondermijnen van aannames en clichés rondom vrouwelijk en mannelijk zo nodig is. Ze verbonden er persoonlijke vragen aan én nodigden het publiek uit op het podium om die vragen ook aan zichzelf en elkaar te stellen. Van ‘Wat zijn vooroordelen die mensen over jou hebben?’ tot ‘Wat is jouw ochtendritueel?’

Statistisch kansarm

Daarna was het de beurt aan documentairemaker Wensly Francisco, die vertelde over zijn persoonlijke reis, die liep van 7-jarige jongen in een statistisch kansarme positie met een droom, via het leger en Fontys Journalistiek en eindigde bij een gouden kalf.

Dagprogramma

Naast het Living Labels Theater was er nog veel meer te beleven tijdens Diversity Day 2023. In de hal van CKE konden bezoekers van het theater in de installatie Ruimtezin – van collega Ingrid Nouwens – stilstaan bij hun identiteit door te bewegen. ID+ Team organiseerde in de ochtend een workshop over Inclusive Leadership en in de middag een Bias in Artificial Intelligence Event. Programma Inclusieve Samenleving organiseerde in het dagprogramma acht verschillende workshops en presentaties, onder andere over gendernormen, het autisme awareness project, working with internationals en leven in twee werelden.

Programma Inclusieve Samenleving organiseert overigens het hele jaar door activiteiten en workshops!
 

Tekst: Koos de Bie
Foto’s: Jules van Iperen

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.