Fontys zet stevig in op werken met digitale (open) leermaterialen via Npuls OpenUp

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Fontys zet stevig in op het werken met digitale (open) leermaterialen. Van september 2024 tot en met december 2025 doet Fontys samen met 23 onderwijsinstellingen mee aan de OpenUp-regeling. Deelnemers krijgen financiële en praktische ondersteuning van de hub Digitale Leermaterialen van het Nationaal Groeifondsprogramma Npuls om digitale (open) leermaterialen verder te brengen binnen hun instelling.

Fontys heeft met succes een voorstel ingediend bij Npuls en is geselecteerd om mee te doen met de OpenUp-regeling. Hiermee bouwt Fontys aan een onderwijsomgeving waarin de optimale mix van digitale (open) leermaterialen bijdraagt aan de vijf uitgangspunten van leren, zoals geformuleerd in de Fontysvisie op Digitale Leermaterialen.

Wat gaan we doen?
In dit project gaan we aan de hand van echte vraagstukken met docenten(teams) uitwerken wat nodig is om met digitale (open) leermaterialen te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het samenstellen van leermaterialen op basis van de landelijke kennisbasis in het educatieve domein, het overstappen van gesloten naar open leermaterialen, of het delen van een zelfgemaakte educatieve game die ook buiten de eigen opleiding nuttig kan zijn.

Samen doorlopen we de stappen om digitaal leermateriaal te (her)gebruiken, maken, delen en beheren. Zo leren we welke werkprocessen, ondersteuning en beleid nodig is om docenten te ontzorgen in het werken met digitale (open) leermaterialen binnen Fontys en Talentgericht Onderwijs.

Wie gaat dit doen en wanneer?
Het projectteam bestaat uit kennispartners en de auteursrechtenspecialist uit team Kennis en Informatie en een functioneel beheerder van Fontys Onderwijs en Onderzoek. Daarnaast participeren verschillende docenten die aan de slag gaan met een casus. Lotte Wilms, consultant digitale (open) leermaterialen van Fontys O&O, treedt op als projectleider Ook wordt er actief samengewerkt met andere onderwijsinstellingen die meedoen met de regeling en Npuls. Het project start in september 2024 en loopt tot december 2025.

Meer informatie en contact
Meer informatie over de OpenUp-regeling en Npuls is te vinden op de website van Npuls: 24 instellingen pakken de regie over digitale en open leermaterialen  – Npuls. De deelname aan Npuls vanuit Fontys wordt gecoördineerd door het sleutelteam. Heb je een vraag over Npuls, dit project of wil je meedoen met een casus voor OpenUp? Neem dan contact op met Lotte Wilms .

Gepubliceerd door Erik Oomen

Meer nieuws

Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?
Zo snijdt het mes bij Happy Students aan twee kanten

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.