Fontyspaars … een begrip op Alpe d’HuZes

FOR SOCIETY

Ervaren of onervaren en met de nodige gezonde spanning. Een club van 55 enthousiaste vrijwilligers vanuit Fontys Verpleegkunde vertrok zondag 29 mei weer voor een week naar de Alpe d’HuZes. Inmiddels staan ze boven op de berg.
Voor dit artikel sprak ik met student Merijn Mekes en docent Nard van den Langenberg. 

Waarom Merijn meegaat? ‘Het is gewoon écht supertof om mee te maken!’ Nard gaat donderdag 2 juni de berg op de fiets trotseren. Hij heeft voor zijn deelname een mooi sponsorbedrag opgehaald. ‘Het is tof om te zien hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan een simpele oproep om geld te doneren aan het KWF.’ Lees het hele interview én volg ons vrijwilligersteam deze week via Facebook  en Instagram 

Hoe het begon …
Na privé-deelname aan de Alpe d’HuZes, hebben twee collega’s, waaronder Ine van Wijlen, in 2013 het initiatief opgestart om als verpleegkundeteam te gaan ondersteunen bij dit evenement. Nard gaat vanaf 2015 mee als begeleider en organisator. Het kost veel voorbereiding maar dat is het meer dan waard. ‘Het is mooi om maatschappelijk bij te dragen door vrijwilligerswerk. Daarnaast werken de studenten tegelijkertijd aan hun persoonlijke- en professionele ontwikkeling.’

Hands on
Om de week goed te laten verlopen, ondersteunt het verpleegkundeteam in een heleboel taken. Ze steken hun handen uit de mouwen bij onder andere het opdienen van maaltijden, opruimen en schoonmaken, en het uitdelen van water en fruit. Naast de praktische ondersteuning zijn de vrijwilligers ook een luisterend oor voor wie dat nodig heeft. Én natuurlijk zorgen ze voor de aanmoediging van de deelnemers!

Eén grote familie
De studenten kennen elkaar nauwelijks voordat ze aan deze ervaring beginnen. De busreis van tien uur zorgt voor onderlinge kennismaking en contact. De picknick op maandag én het bezinningsmoment die avond, maken de verbinding nóg sterker. Hier worden gedachten en emoties met elkaar gedeeld. Een gedicht, een lied, een verhaal… ieders gedachte gaat uit naar een familielid, vriend of naaste. Het is volgens Nard mooi om te zien hoe contacten en vriendschappen ontstaan tijdens de week. ‘We vertrekken met allemaal kleine groepjes studenten en een week later stappen we als één grote familie weer uit de bus.’

Meerwaarde
Het meegaan vanuit de opleiding Verpleegkunde heeft volgens Merijn zeker een meerwaarde. Niet alleen vanwege verpleegkundige handelingen, maar ook omdat je in het werkveld regelmatig te maken krijgt met thema’s als verlies en omgaan met verdriet. Je kunt ook meehelpen bij het verpleegkundig team. Je moet dan wel minimaal mbo-verpleegkundige zijn. Dit team staat tijdens de koersdag bij de zorgposten langs de route en dat is nodig. Want mensen vallen, raken onderkoeld, krijgen blaren, drinken of eten te weinig.

Impact
De studenten verkopen ook kaarsen aan deelnemers, familieleden, naasten en bezoekers. Mensen versieren deze of schrijven er mooie teksten op waarbij de gedachte uitgaat naar hun dierbare. Wanneer de fietstocht begint, worden alle kaarsen aangestoken, een indrukwekkend beeld. Merijn weet het nog goed. Toen hij de vorige keer kaarsen verkocht, zag hij veel verdriet bij mensen. Maar ook werd er gelachen. De combinatie van die emoties die zo dicht bij elkaar liggen, heeft veel indruk op hem gemaakt. Merijn: ‘Ik ging om twee uur ’s nachts van de berg naar beneden om vlaginstructies te geven aan alle fietsers. Op dat moment was het super donker en toen waren alle kaarsen aan, dat was wel echt heel tof.’

Iedereen is een winnaar
Om de ervaring compleet te maken, loopt het verpleegkundeteam op woensdag zelf de berg op. Met een lengte van 13,5 km, 21 bochten en ruim 1000 meter hoogteverschil is dit een pittige klim. Op die manier ervaren de vrijwilligers zelf de beroemde berg en het gevoel van afzien. Eenmaal boven staat iedereen juichend en zingend voor je klaar. Afstand en tijd maken niet uit, hier is iedereen een winnaar!

Door de bocht
De berg bestaat uit 21 bochten. Bocht 4, de ‘Fontys-José bocht’, wordt tijdens de Alpe d’HuZes door het verpleegkundeteam bemand. Hier zorgen zij voor energierijke tussendoortjes aan de deelnemers zoals fruit, winegums, drinken. Verder zorgen ze voor een berg enthousiasme en muziek … een aanmoedigingsfeestje in bocht 4.

Het leven vieren
Het klinkt als een zware week, maar het is zeker ook een leuke week. Zoals Nard zegt: ‘Het is heel hard werken maar ook heel hard ontspannen.’ Emoties liggen gedurende de week dicht bij elkaar. En om dat te kunnen dragen zijn er zeker ook momenten dat het leven wordt gevierd en geproost wordt met elkaar.

Een begrip op de berg
De laatste tijd zit Nard bijna dagelijks in Fontystenue op zijn fiets om te trainen. Tijdens een recente tocht in de Ardennen werd hij al herkend als paarse Alpenaar. Ook de studenten hebben polo’s en vesten aan tijdens de week. En grote Fontysvlaggen worden aan het hostel gehangen. ‘Mensen herkennen ons en het Fontyspaars… écht een begrip op de berg!’

Donderdag 2 juni  is dé dag
Donderdag is dé dag waarop de deelnemers de berg op gaan, ieder op zijn eigen tempo. ‘Hoe vaak je de berg op gaat, doet er eigenlijk niet toe.’ zegt Nard. Toch zal hij alles geven voor het goede doel.
In de voorbereiding heeft hij al heel wat kilometers gemaakt. Door alle succeswensen van zijn collega’s wordt hij nog eens extra gemotiveerd. Vanuit Fontys zal hard worden meegejuicht. Heel veel succes Nard. Go for it!

Auteur: Nicole Lavrijsen

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.