Van het uitrukken voor een melding van brand in de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tot werken aan studieopdrachten bij Fontys campus Rachelsmolen met medestudenten – voor student Daan van der Steijn (23) uit Deurne hoort beiden bij zijn dagelijks leven. Toen hij fulltime ging werken bij de brandweer twijfelde hij nog wel even over het voortzetten van zijn Ad Ondernemerschap en Retail Management. Gelukkig kreeg hij steun van zijn werkgever om door te gaan, wat resulteert in het opzetten van een veelbelovend bedrijf in meegroeihockeysticks samen met vijf medestudenten.
Van meubelmaker naar ondernemende brandweerman
Van origine is Daan na een vierjarige opleiding aan het Summa College opgeleid als ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. Het zit niet in hem om stil te zitten, want hij is naast zijn opleiding al sinds zijn achttiende brandweervrijwilliger in Deurne. ‘Dat betekent dat je thuis of op je werk een melding kan krijgen op je pieper waarop je direct naar de kazerne toe moet. Mits je natuurlijk in het dorp bent en beschikbaar bent. Binnen 4,5 minuut moet je helemaal omgekleed in de brandweerauto kunnen zitten’ zegt Daan.
Desondanks bleef het vuurtje om te ondernemen en verder te studeren branden. Toen Daan om die reden net gestart was met de tweejarige Associate degree Ondernemerschap & Retail Management (ORM), kreeg hij een fulltime baan bij de brandweer in Eindhoven/Helmond aangeboden. ‘Dat is echt een droom en zeker niet vanzelfsprekend. Daarom wist ik al gauw dat ik die kans zou grijpen’ zegt Daan. Hij ging er vanuit dat het aannemen van deze baan ook betekende dat hij zijn voltijd opleiding bij Fontys moest stoppen. Daan: ‘Maar de brandweer stond direct achter mijn studie, wat het mogelijk maakte om beide werelden met elkaar te combineren.’
Zichtbaarheid van de brandweer verbeteren
Aan het einde van zijn Ad-opleiding liep Daan stage bij de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Hij deed onderzoek naar het verbeteren van de zichtbaarheid van de brandweer op social media. Veel brandweerposten beheren hun eigen kanalen, wat leidt tot versnippering. Daan onderzocht dit en leverde concrete aanbevelingen op. ‘Het is mooi om te zien dat mijn adviezen daadwerkelijk worden opgepakt,’ zegt hij. ‘Van een uniforme stijl tot workshops voor collega’s, het leeft echt binnen de organisatie.’
Door zijn Ad-opleiding én projecten ontwikkelde Daan zich op vele fronten. Hij leerde samenwerken, leerde beter communiceren en kreeg meer zelfvertrouwen. Zijn docent en studentcoach Angela van de Wildenberg-Salters ziet dat terug: ‘Het is bewonderenswaardig hoe hij verschillende partijen heeft weten te verbinden. Dat lukt lang niet elke student.’
HockeyMate
Voor wie dacht dat Daan met deze carrièrestappen het vak van meubelmaker volledig achter zich heeft gelaten: niets is minder waar. Zijn technisch inzicht en handigheid maakten het verschil tijdens het project Het OndernemersLab van de bachelor Ondernemerschap en Retail Management. Tijdens dat onderdeel van de opleiding werken studenten in groepjes aan hun eigen bedrijf.
‘Een medestudent kwam in eerste instantie met het idee om een verlengbaar tennisracket te maken, maar dat bleek praktisch onmogelijk. We zijn daarom verder gaan kijken naar andere sporten en kwamen zo bij hockey terecht’ zegt Daan. Hij ging aan de slag met het maken van een prototype en dat bleek verrassend goed te lukken. De meegroeiveldhockeystick – HockeyMate – groeit mee met kinderen en biedt een duurzame oplossing. ‘Ouders kopen vaak nieuwe sticks terwijl de oude nog prima zijn,’ vertelt hij. Onlangs won zijn team de jaarlijkse Pitch Battles (lees meer in het artikel van Bron). Op 10 april stond HockeyMate, nog in de halve finale van Student Company of the Year 2025. Daar wisten zij een ticket voor de finale te bemachtigen, die plaatsvindt op 14 mei. Het idee van Daan is om met medestudenten ook na zijn studie verder te gaan met HockeyMate.
Wat brengt de toekomst?
Het combineren van dit alles met elkaar bevalt Daan goed en dit hoopt hij dan ook voort te zetten na zijn studie. De toekomst biedt voor Daan vooral ruimte om verder te groeien, zowel als ondernemer als in zijn werk bij de brandweer. ‘Ik sluit niet uit dat ik mijn ervaring bij de afdeling Communicatie op het gebied van social media op termijn ook verder inzet bij de brandweer in navolging op mijn afstudeerproject. Ik merk dat ik daar door met name de brandweer kant van de organisatie nog steeds op wordt bevraagd’ zegt Daan.
Daan heeft één advies voor andere studenten: ‘Zorg dat je er vanaf het begin van je studie vol voor gaat. Kies iets wat je leuk vindt en wees niet bang om groot te denken.’ Ondertussen werkt hij aan zijn onderneming en blijft hij nieuwe kansen verkennen.
Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding. Het niveau van een Ad-opleiding zit tussen een mbo-opleiding (niveau 4) en een bachelor in. Afgestudeerden kunnen met een erkend hbo-diploma direct aan het werk, maar ook doorstromen naar een bachelor. Fontys heeft een breed aanbod aan Ad-opleidingen en zet versterkt in op het ontwikkelen van Associate degrees.