Gebruiksvertrouwen in algoritmes

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In een nieuwe aflevering van de postcastserie ‘Zoek het uit!’ deelt Fontysonderzoeker Mohammed Ali Tahtali zijn inzichten in het gebruiksvertrouwen in algoritmes met Els de Maeijer. Het onderzoek dat hij doet, in samenwerking met partners zoals de TU/e en overheidsinstellingen, focust op het begrijpen van gebruikersvertrouwen in algoritmes. Ga jij in op algoritmische suggesties voor een volgende film, accepteer je die en bekijk je die film, of ga je daar helemaal niet in mee?

Het is bekend en gebleken uit het onderzoek dat veel mensen eigenlijk wantrouwen hebben, of terughoudend zijn in algoritmische adviezen. Nou is dat wantrouwen in het geval van Netflix niet zo erg, maar wat nou als een medisch specialist een keuze moet maken voor een bypass operatie of niet, dan wordt de afweging wel veel ingewikkelder. Mohammed: ‘Ja, mijn onderzoek richt zich vooral op algoritmische adviezen en de vraag of mensen dus vertrouwen hebben in die adviezen.’

Niet alleen op Netflix
Het onderzoek richt zich op verschillende domeinen, zoals overheidsinstanties, gezondheidszorg en onderwijsomgevingen. Steeds meer zien we dat algoritmes ook daar een rol spelen. Duszie je ook steeds meer algoritmes in domeinen oppoppen waarvan wij denken nog zelf de expert te zijn. En dat is nu precies wat Mohammed zo interessant vindt, want vroeger hoefden we hier helemaal niet over na te denken!

Door algoritme voorgesteld budget
Mohammed, docent bij Fontys Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek en verbonden aan het lectoraat Industrial Engineering en Entrepreneurship, ontving in september 2021 een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek voor zijn onderzoek naar ‘Vertrouwen in algoritmes’. Hij leidt momenteel een onderzoek voor een Europese overheidsinstelling, waarbij de relatie tussen gebruikerservaring en vertrouwen in het algoritme wordt onderzocht. Tevens wordt geanalyseerd of er verschillen zijn tussen door algoritme voorgestelde budgetten en professioneel voorgestelde budgetten, en welke impact dit heeft op het vertrouwen van gebruikers.  

Praktijkgericht onderzoek bij Fontys 
Binnen Fontys wordt heel veel praktijkgericht onderzoek gedaan. Maar wat wordt er dan onderzocht en voor wie? Hoe doen wat dat? En wat levert het op? Wie zijn erbij betrokken en waarom is het zo belangrijk? In de podcastserie Zoek het uit! laten de sprekers zien hoe uitdagend en dankbaar het is om onderzoek te doen. In de serie gaat Els de Maeijer, onderzoeker en docent bij Fontys Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek, in gesprek met onderzoekers, studenten en collega’s uit het werkveldprate. Zo vinden we antwoorden op onze vragen en krijgen we beter inzicht in het maatschappelijk belang van praktijkgericht onderzoek bij Fontys.

Dat maatschappelijk belang sluit naadloos aan bij de grote en complexe uitdagingen van deze tijd. Met de kennis die we in ons praktijkgericht onderzoek ontwikkelen sluiten we direct aan bij vragen van burgers, bedrijven, publieke organisaties en overheden. In het onderzoek werken onderzoekers, docenten en studenten vanuit verschillende vakgebieden samen met professionals uit het werkveld aan oplossingen voor concrete vraagstukken uit de praktijk.

Luister hieronder naar het volledige gesprek tussen Mohammed en Els.

 

auteur: Monique van Laar

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.