GreenTechLab blaast flessenkurken nieuw leven in

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In Zuid-Europa worden al jaren flessenkurken ingezameld om hergebruikt te worden, en die trend zet nu ook door in Nederland. Het GreenTechLab, onderzoekslijn van enabling technologies van Fontys Hogeschool werkt, samen met kurkverwerkingspartner De Eker (www.corkcircular.com) en Gilde Opleidingen Venlo, aan een innovatief project om de waardevolle kurk uit flessenkurken te behouden. Deze kurk is afkomstig van de langzaam groeiende schors van de kurkeik (Quercus Suber), en vanuit een circulaire economie is het cruciaal om dit materiaal een tweede leven te geven. Momenteel belanden veel kurken bij het afval, waar ze verbrand worden, terwijl ze bijvoorbeeld als isolatiemateriaal in de bouw of hoogwaardig als grondstof voor meubels ingezet kunnen worden.

Slimme kurksorteermachine
Een van de grootste uitdagingen in dit proces is het handmatig sorteren van de kurken, een arbeidsintensieve klus waarbij tot wel tien kwaliteitsklassen onderscheiden moeten worden. Om dit te automatiseren, ontwikkelt GreenTechLab samen met Gilde Opleidingen een slimme kurksorteermachine, die uiteindelijk 35 miljoen flessenkurken per jaar kan verwerken.

Studenten van Gilde Opleiding mechatronica werken aan de aanvoer van de kurken terwijl GreenTechLab werkt aan het sorteergedeelte. Het doel is om eind 2025 een werkende testopstelling te hebben.

Nieuwe circulaire producten van kurk
Het kurkproject is een interdisciplinair initiatief waarbij studenten van verschillende opleidingen samenwerken. Studenten van Industrieel Product Ontwerpen (IPO) en International Design Engineering (IDE) ontwikkelen en 3D-printen nieuwe producten uit de gegranuleerde of verpoederde kurk. Engineeringstudenten werken aan de technologie van de sorteermachine, designstudenten richten zich op productontwikkeling en economische studenten bepalen de marktstrategie om deze circulaire producten succesvol te lanceren.

Dit project biedt de Venlose studenten waardevolle praktijkervaring in duurzaam productontwerp en circulaire productie, en draagt bij aan innovatieve oplossingen die een duurzamere toekomst bevorderen.

Enkele inzamelinitiatieven:
spaarkurk.nl
kurkretour.nl

Met de steun van Fieldlabs Noord-Limburg, Technological Innovation and Smart Logistics (TISL) wordt dit project mogelijk gemaakt.
Contactpersoon project: GreenTechLab Fontys Venlo: Anton Winkelmolen / a.winkelmolen@fontys.nl

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.