Het runnen van een boscafé combineren met een studie

FOR SOCIETY

Naast een studie Communicatie runt Rozan Knapen samen met haar moeder en zus Boscafé In Den Bockenreyder in Esbeek. Door de Fontys Studentondernemersregeling mag ze nu stage lopen binnen haar eigen bedrijf. Voor Rozan een ideale oplossing, waarbij ze nieuwe wegen kan verkennen voor het boscafé, terwijl ze tegelijkertijd aan haar studie werkt.

In Den Bockenreyder is al bijna een eeuw een begrip in Esbeek, een klein Brabants dorpje op de Nederlands-Belgische grens. Het is een boscafé zoals je het voorstelt: bekend om zijn ‘flinke uitsmijters’ en een interieur dat ouderwetse gezelligheid uitstraalt. Het is ook het familiebedrijf van Rozan Knapen.

Communicatie
Het drietal heeft nog niet zo heel lang de volledige regie, zo vertelt Rozan. “Mijn zus en ik werkten hier al een aantal jaar, en ook mijn moeder werkt hier al zo lang ik me kan herinneren. Omdat mijn oom -die de eigenaar was- vorig jaar kwam te overlijden, hebben wij het met zijn drieën voortgezet. Hierbij hebben we de rollen onderling verdeeld. Zo ben ik me eerst bezig gaan houden met plannen en organiseren.”
Sinds kort is de rol van Rozan een klein beetje veranderd, en dat heeft eigenlijk alles te maken met haar studie. “Momenteel doe ik mijn stage-onderzoek naar hoe we social media kunnen gebruiken voor ons café. Omdat het café al zo lang bestaat hebben we al aardig wat volgers op Facebook en krijgen we aardig wat likes als we iets posten. Maar tot voor kort werd daar nog niet heel veel aan gedaan. Dus daar valt wel wat te winnen.”

Stage bij familiebedrijf
Door de Fontys Studentondernemersregeling kan Rozan deze stage binnen ‘haar’ bedrijf volgen. Een uitkomst, vindt ze. “Ik ben blij dat het kan, want zo kan ik én het familiebedrijf verder helpen, en tegelijkertijd mijzelf bezighouden met het afronden van mijn studie. Het is daarbij fijn dat we de zaak met zijn drieën runnen, dan heb ik wat meer tijd om af en toe achter de computer te zitten en me te focussen op mijn stage-opdrachten.”
Tijdens haar stage doet Rozan niet alleen onderzoek, maar ook CBL-opdrachten, wat staat voor Challenge Based Learning. Rozan legt uit wat dit is: “Hierbij maak je beroepsproducten waarbij je feedback krijgt van experts uit de startup-wereld. Dit wordt geregeld vanuit het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. Voor zeer specifieke vraagstukken en vakgerelateerde feedback kan ik altijd terecht bij mijn business developer Arjan Korpel.

Bijkomend voordeel is dat het bijna-honderdjarige boscafé wat meer meegaat in de vaart der volkeren. Rozan: “Voorheen werd alles een beetje met de oude stempel gedaan. Het is natuurlijk belangrijk dat we onze nostalgische, ouderwets gezellige sfeer behouden, maar er mag best wat vernieuwd worden. Met dat uitgangspunt ben ik met mijn stagebegeleider gaan praten en zijn we op dit plan uitgekomen.”

Door de Fontys Studentondernemersregeling kan Rozan onderzoek doen naar haar eigen bedrijf. Voor haar is het ook een ‘test’ om te kijken of ze hier na haar studie fulltime mee bezig wil zijn, vertelt ze. “Ik speelde met de gedachte om het te gaan proberen, maar doordat ik een studie deed die de andere richting opging had ik soms wel wat twijfels. Nu ik stage loop merk ik dat ik mijn vakgebied -communicatie- goed kan gebruiken bij het runnen van het café met mijn zus en moeder. Nu weet ik zeker dat ik hier na mijn studie ook aan de slag wil.”

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap

 

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.