Hogeschool ICT brengt bedrijfsvraag en studentenaanbod samen

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De allereerste Career Day van Fontys Hogeschool ICT (FHICT) op de Tilburgse campus Stappegoor was van begin tot eind een succes. Studenten komen hier in één keer in contact met veel interessante bedrijven om samen de eerste plannen te smeden richting een succesvolle IT-carrière. Er was grote interesse: ruim 160 studenten en circa veertig partnerbedrijven van Fontys Hogeschool ICT namen deel aan het event. Dit resulteerde in meer dan 300 matches! Stuk voor stuk met de potentie uit te groeien tot duurzame verbintenissen tussen jong, schaars IT-talent en gerenommeerd IT-bedrijf.

Na een aantal succesvolle edities in Eindhoven, werd woensdag 6 april jongstleden de eerste FHICT Career Day in Tilburg gehouden. Voor studenten en bedrijven een mooie gelegenheid om uitgebreid de opties te bekijken en de eerste gezamenlijke toekomstplannen te smeden. Van bijbaan tot afstudeerstage en van software engineering tot gamedesign, op de bedrijvenmarkt vertellen deelnemende partners de studenten alles over kansen en mogelijkheden. Studenten die verzekerd willen zijn van een een-op-eengesprek met een voor hen interessant bedrijf, hadden zich vooraf ingeschreven voor speedmeets. 

Tilburgse samenwerking
De registratietool van partnerbedrijf Livewall uit Tilburg bleek hierbij een handige tool. Om te beginnen werden hierin de speedmeets gepland. En via een gescande QR code krijgen bedrijven een overzicht van de student(en) waarin ze potentie zien, zodat ze deze contacten kunnen opvolgen. Een mooi voorbeeld van hoe de nauwe samenwerking tussen FHICT en ruim 150 partnerbedrijven niet alleen leidt tot vernieuwend, inspirerend onderwijs, maar ook tot een breder curriculum voor student, docent én bedrijfsleven.  
Livewall is onderdeel van The Tailors, een Tilburgs bedrijvencollectief dat tijdens deze Career Day met vijf van de acht participerende bedrijven present is. “The Tailors biedt een unieke kans om bij acht bedrijven tegelijk stage te lopen, sfeer te proeven en kennis op te doen.”, betoogt Jerre Maas van Livewall. Vera Zonneveld van Freshheads vult aan: “Heb je één van The Tailors, heb je ze eigenlijk allemaal. Wij bieden studenten het netwerk om zich verder te ontwikkelen en andersom kunnen wij jong talent onderling uitwisselen. Vandaag hebben we goede, enthousiaste studenten gesproken. Daar komen zeker sollicitaties uit.” 

Profielfacelift 
FHICT vindt het belangrijk dat alle studenten gelijke kansen krijgen, dat onderwijs inclusief is. Daarom maken studenten deze woensdag niet alleen kennis met partnerbedrijven, maar ook met de ondersteuning die FHICT via Student+ biedt aan studenten die op wat voor wijze dan ook ondersteuning wensen op weg naar studiesucces. Bijvoorbeeld met sollicitatietrainingen. Daarnaast krijgen LinkedInprofielen en cv’s desgewenst een facelift met professionele profielfoto’s die ter plekke worden gemaakt. 
Al met al biedt deze eerste Tilburgse Career Day een gevarieerd, vol en boeiend programma, vindt ook Lieke Buiks, locatiemanager van FHICT Tilburg. “Het maakt me blij als studenten enthousiast zijn en veel opsteken. En dat was deze dag zeker het geval. Leuk om te zien ook hoe alumni hun enthousiasme over hun werk en werkgever overbrengen aan de studenten van nu.” Zoals Luuk van der Steen, nog niet afgestudeerd, maar hard bezig met zijn afstudeerstage ICT & Software Engineering bij digitaal bureau Indica. En actief op zoek naar studenten die bij het bedrijf passen. “Dit is mijn tweede stage hier, dat zegt wel iets over de match die we hebben. Deze Career Day is een mooie manier om meer studenten te vinden die bij Indica passen.” 

Editie Eindhoven
Dat de opzet geslaagd is, mag duidelijk zijn. Op deze dag worden meer dan 300 matches gemaakt. Een vervolg in Tilburg ligt dan ook zeker in het verschiet. Maar eerst vindt woensdag 13 april de volgende Eindhovense editie van FHICT Career Day plaats. In het Fontys Innovationlab Strijp TQ gaan FHICT-studenten en ruim zestig bedrijven dan weer samen op zoek naar de perfecte match in IT.

Auteur: Guido Segers

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.