“Ik dacht dat ondernemen heel complex was”

FOR SOCIETY

Naast haar studie Communication and Multimedia Design koos Luna van Loon ervoor om de minor Ondernemerschap te volgen. In een half jaar tijd zette zij met studiegenoten een eigen (fictief) bedrijf op.

De keuze voor de minor ondernemerschap had voor Luna vooral te maken met persoonlijke interesse. “Ik ben altijd al een persoon met een groot interessegebied geweest. Door te werken bij verschillende bedrijven werd ik nieuwsgierig: ‘hoe zou zoiets er achter de schermen aan toegaan? Daarnaast ben ik graag druk bezig, dus ik sluit ondernemen voor de toekomst zeker niet uit.’

Inspiratie en kennis opdoen
Ook vanuit haar eigen persoonlijke omgeving werd Luna gemotiveerd om zich meer te verdiepen in het ondernemerschap. “Sommige van mijn vrienden hebben een eigen onderneming. Dat werkt inspirerend, dus ik wilde graag weten hoe ik zelf iets zou kunnen opzetten. De ambitie en interesse was er dus al, nu nog de kennis.”
Kort na het begin van de minor kon Luna haar ideeën over ondernemerschap al bij gaan stellen. Luna: “Ik dacht een bedrijf beginnen heel complex was, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. In een vrij rap tempo konden we ons eigen bedrijf opzetten. Dat moet ook wel, want je hebt immers maar een paar maanden. Tegelijkertijd is het ook heel hard werken. Door de minor heb ik echt kunnen ervaren – als proef eigenlijk – hoe het is om eigen baas te zijn. Zonder jou als baas is er geen bedrijf, zijn er geen medewerkers en geen werkzaamheden. Al met al kreeg ik een compleet kijkje in de wereld van ondernemers en heb ik meer respect gekregen nu ik weet wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een bedrijf.”

The Oat Goat
“Het bedrijf dat ik met mijn studiegenoten opzette heet The Oat Goat, en het heeft alles te maken met gezonde voeding op basis van oatmeal (havermout). Dit is een gemakkelijke, gezonde en snelle maaltijd voor mensen die graag gezond willen leven. Het opzetten hiervan was een erg leerzame ervaring. Ook de begeleiding door ervaren ondernemers heb ik als erg prettig en inspirerend ervaren.”
Met The Oat Goat zette Luna haar eerste stappen in het ondernemerschap. Of het bedrijf ook toekomstperspectief heeft, is nog niet geheel zeker. “In ons groepje zitten studenten van allerlei verschillende jaren en verschillende studies, dus momenteel is het wat lastig om de tijd te vinden om het bedrijf verder uit te werken. Voor nu hebben we dan ook besloten dat we het even laten voor wat het is, maar voor de toekomst sluit ik niets uit.”

Enthousiast geworden om te ondernemen
De minor ondernemerschap was voor Luna in ieder geval een ware eye-opener. “Tijdens de minor heb ik geleerd om meer uit mijn comfortzone te komen en dingen te doen die ik eerder nooit had gedaan. Je leert nieuwe dingen, zoals zakelijke gesprekken voeren en past het dan ook meteen toe in een assessment. Ik vond zakelijke gesprekken altijd heel spannend en vermeed deze dan ook liever. Wanneer je uit je comfortzone stapt klap je dan al snel dicht. Dat heb ik ook op deze momenten ervaren, maar door mij eroverheen te zetten is het toch gelukt. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het wel heb gedaan. Hierdoor sta ik ook sterker en zelfverzekerder in mijn schoenen.”
Voor Luna is het ondernemerschap na het volgen van de Minor alleen maar aantrekkelijker geworden. “Doordat ik nu weet wat er komt kijken bij het opzetten van een onderneming, heb ik een beter beeld van het geheel. Hierdoor ben ik alleen maar enthousiaster geworden om te beginnen met ondernemen. Na het afmaken van mijn studie zou ik zeker mijn eigen onderneming willen starten.”

Auteur: Nicole Smeele 

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.