In gesprek met Summa college over doorstroom mbo – hbo

FOR SOCIETY

Afgelopen donderdag vond er op de Automotive Campus in Helmond een bijeenkomst plaats met collega’s van het Summa College en Fontys Hogeschool. Tijdens het zogeheten doorstroomcafé gingen collega’s van de verschillende domeinen met elkaar in gesprek over de doorstroom van het mbo naar hbo, de bekendheid van de Associate degrees en verdere samenwerkingskansen. Waarom is die samenwerking zo belangrijk?

“Een groot deel van onze studenten die hiervoor aan het mbo studeerden komen van het Summa College” vertelt Susan van der Heijden, strategisch consultant aansluiting bij Fontys. Ze stromen binnen Fontys het meest, maar zeker niet exclusief, door naar de opleidingsrichtingen economie & communicatie, HRM & toegepaste psychologie en ICT. “Het Summa College is een belangrijke gesprekspartner voor Fontys omdat we ons hard maken voor het wegnemen van drempels in de overgangen in de studieloopbaan, zodat het geheel voor de student soepel verloopt” licht Susan toe. Ook het Summa College vindt het belangrijk dat hun studenten een vervolgkeuze maken die bij ze past, of dat nou werken of doorstuderen aan het hbo is.

Levendige tafelgesprekken per domein
De gesprekken tussen collega’s van Fontys en Summa vonden plaats aan tafels ingedeeld per domein. Aan tafel gingen de levendige gesprekken over ervaringen van studenten die van het Summa College zijn doorgestroomd naar Fontys. Vaak heerst er onterecht het beeld dat mbo-studenten het zwaarder hebben op het hbo dan de student die van de havo komt. Studenten die van het mbo komen zijn vaak juist erg gemotiveerd en beschikken bovendien al over meer praktijkervaring en vaardigheden van belang voor de studie dan studenten die van de havo komen. 

De Associate degrees waren ook onderwerp van gesprek en werden genoemd als potentieel belangrijke schakel tussen het mbo en hbo. Een Associate degree (Ad) is een volwaardige hbo-opleiding met een duur van twee jaar die geschikt is voor zowel studenten die rechtstreeks vanuit de middelbare school of het mbo komen als professionals die al een aantal jaren werkervaring op zak hebben. Daarmee kan het volgen van een Ad een uitkomst zijn voor de mbo-student die wel wil doorstuderen, maar het niet ziet zitten om nog vier jaar te studeren. De student kan na het behalen van zijn Ad diploma op onderwijsniveau 5 met meer vertrouwen en theoretisch inzicht zijn professionele carrière hervatten of voortzetten, of de keuze maken door te studeren om een bachelordiploma te behalen.

Samen de student een realistische hbo-ervaring bieden
Een mooi praktijkvoorbeeld van de samenwerking tussen het mbo en hbo zijn de hbo-voorbereidingsprogramma’s voor het mbo. Deze zijn onderdeel van het lesprogramma in het mbo (Keuzedeel voorbereiding hbo), waarin mbo-studenten een hbo-voorbereidingsprogramma kunnen volgen bij een hogeschool. Mbo-studenten kunnen bij Fontys kiezen uit maar liefst 25 verschillende programma’s. Gedurende vijf dagdelen werken de studenten samen op één van de Fontyscampussen in projectgroepen aan een casus of product van een opleiding. Op deze manier biedt Fontys een realistische hbo-ervaring aan mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo. Op deze pagina vind je meer informatie over de hbo-voorbereidingsprogramma’s voor het mbo.

Wil je in het vervolg meepraten over de doorstroom van mbo naar hbo binnen jouw domein? Neem contact op met strategisch consultant aansluiting Susan van der Heijden.

Auteur: Zoë Verwers

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.