In the spotlights; oprichter Strafcornerpak

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Hockey is een sport die in de afgelopen jaren enorm aan populariteit is toegenomen. Met die toegenomen belangstelling komt ook meer aandacht om hockey veiliger te maken. Met hun bedrijf Strafcornerpak proberen Can Güner en Bart Konincks ervoor te zorgen dat strafcorners veiliger genomen kunnen worden. Op 19 mei zal Can namens Strafcornerpak plaatsnemen in de pitch-ring tijdens het Fontys Startup Festival. 

Het ontstaan van het bedrijf lag in de Fontys Minor Ondernemerschap, zo legt Can uit. “We zijn gestart met zijn vijven, en na de minor zijn Bart (Konincks) en ik uiteindelijk serieus doorgegaan met het ontwikkelen van het strafcornerpak. Ook vanuit hockeyclubs zelf hebben we al interesse gehad om het pak – wanneer het op de markt komt – te gaan gebruiken.”

De angst voor de strafcorner
De strafcorner is binnen het hockey een belangrijk element, maar niet iedere hockeyer neemt hier even enthousiast aan deel. Can: “Dat komt omdat het een vrij gevaarlijk onderdeel van het spel is. Tijdens een strafcorner staan de verdedigende spelers naast de keeper, direct in de lijn van de bal. En deze komt hard aan. De keeper heeft hiervoor een beschermend pak aan, maar de spelers niet. Eigenlijk vonden we dat heel gek. Met dat gegeven zijn we aan de slag gegaan om strafcornerpak te ontwikkelen.” 

De naam van het bedrijf omschrijft dan ook letterlijk wat het is. Can: “Het is een pak dat het lichaam van de hockeyer beschermt tegen de harde ballen. Bovendien kan het binnen 5 seconden aan- en uitgetrokken worden en is het van stevig materiaal en van hoge kwaliteit. Met dit pak hopen we de angst voor de strafcorner te elimineren. Het is namelijk een zeer gegronde angst, die met ons pak gemakkelijk een stuk minder kan worden.” 

Interesse vanuit de hockeywereld
“In ‘hockeyprovincie’ Noord-Brabant is het strafcornerpak inmiddels al gepresenteerd aan een tiental clubs. Daaruit kwam waardevolle feedback, maar ook werd duidelijk dat er interesse is om een dergelijk pak te introduceren. De hockeysport staat ook wel open voor meer veiligheid. De afgelopen jaren zijn gezichtsmaskers bijvoorbeeld ook steeds meer in gebruik geraakt. Een pak om het lichaam goed te beschermen tijdens strafcorners is dan een goede volgende mogelijkheid om te onderzoeken.” 

Maar hoe zit het dan met regels waaraan een uitrusting moet voldoen? Volgens Can waren er best wel wat eisen. “Het pak mag de speler niet breder of langer maken, waardoor deze meer oppervlak heeft om de bal te blokkeren. Ook moet het tenue te allen tijde zichtbaar blijven, waardoor we een pak moesten ontwikkelen dat in minimale tijd onder het shirt aangetrokken kan worden. Hierop is hockey een uitzondering, omdat bij andere sporten de bescherming gedurende de hele wedstrijd aanwezig blijft. Ons pak wordt alleen bij een gevaarlijke situatie tijdelijk gebruikt. Tot slot moest het pak flexibel zijn, waardoor de bewegingsvrijheid van de speler gegarandeerd is.” 

Can Güner neemt op 19 mei namens Strafcornerpak plaats in de pitchring. “Ik hoop eigenlijk vooral op een hele leuke dag. Maar het is ook een uitgelezen kans om meer bekendheid voor ons bedrijf te genereren en in contact te komen met mensen in het bedrijfsleven die hopelijk iets zien in ons product. Ik zie het als een goed moment om te netwerken en tegelijkertijd misschien met andere invalshoeken in aanraking te komen.”

Fontys Student Startup Festival
Het Fontys Student Startup Festival is een event voor ondernemende studenten, startups én ondernemers en staat in het teken van ondernemerschap en netwerken. 
Het programma zal bestaan uit een mix van kennis, inspiratie, pitches en netwerken. Fontys startups van verschillende opleidingen krijgen het podium om hun startup te pitchen. Daarnaast zijn er interessante top lezingen voor zowel ondernemer als student gepland, en is er een mogelijkheid tot een meet & greet met ondernemende studenten en ondernemers.

Ben jij benieuwd naar de pitch van Can?  Check dan snel het hele programma van het Fontys Student Startup Festival en bestel gratis je toegangsticket
* Er zijn enkel nog livestream tickets verkrijgbaar.

>> Fontys Student Startup Festival | 19 mei 2022 | 14.30u-19.00u | LocHal Tilburg.

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.