Innovatieve appelplukker oplossing tekort arbeidskrachten

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Het GreenTechLab onderdeel van onderzoekslijn Smart Sustainable Solutions van Fontys Venlo heeft in samenwerking met RIWO, Munckhof Fruit Tech Innovators, WUR en Saxion, een eerste prototype van een baanbrekende appelrobot ontwikkeld. De robot kan automatisch appels plukken. Daarnaast wordt onderzocht of het robotsysteem in de toekomst vermarkt kan worden als exportproduct. Deze samenwerking maakt onderdeel uit van het NXTGEN HIGHTECH project uit het Nationaal Groeifonds.

Vacuümtechniek
De nieuwe appelpluktechnologie maakt het mogelijk om appels te plukken met behulp van een vacuümtechniek bevestigd op een zelfrijdende machine. Deze innovatieve benadering heeft geleid tot een geavanceerde robot die appels voorzichtig van de boom haalt en op een transportband van de zelfrijdende machine legt, zonder dat er mensenhanden aan te pas komen. Meerdere studentengroepen uit het minorprogramma A-systems zowel als twee stagiairs (Software Engineering en Mechatronica) hebben hieraan bijgedragen. Wederom een mooi voorbeeld van het koppelen van studenten aan echte opdrachten van partners uit het werkveld.

Mooie beelden en een interview met projectleider Daniel Rateike vind je in het nieuwsitem van Omroep Venlo: Studenten Fontys Venlo ontwikkelen robot-appelplukker | Omroep Venlo

auteur: Anita Hammans

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.