Is er verschil tussen generatieve AI en rekenmachines?

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

ChatGPT sloeg in als een bom. Inmiddels spreken we over generatieve AI, want er is meer dan de tekstgenerator die zo je boekverslag uitspuwt. De vraag is natuurlijk of dit hype of verandering is, want het zou niet de eerste technologie zijn van grote beloften en weinig echt nieuws. Daarvoor gingen Erdinç Saçan en Rens van der Vorst in gesprek voor Updates Available Online #3. Samen speculeren ze over de mogelijkheden, maar vooral over de rol van ons als mensen. Uiteindelijk kunnen we eindeloze digitale tools uitvinden, maar uitvoeren en dus de wereld veranderen, moeten we echt zelf doen.

Technofilosoof  
Rens van der Vorst is schrijver en hij denkt graag over het spel tussen technologie en mens. Daarom noemt hij zichzelf ook wel technofilosoof. Zijn laatste boek is getiteld ‘Digitale Gremlins’ en draait vooral om het ontsnappen aan ‘het algoritme’. En voor wie de term gremlin alleen van de film kent, in de vroege industrialisatie gingen apparaten wel eens om onduidelijke redenen stuk. Al snel ontstonden ‘gremlins’ als folkloristische wezens die de oorzaak zouden zijn. Tegenwoordig kun jij ook een gremlin zijn, stelt Van der Vorst, maar ook in hoe we over technologie denken is dat eigenlijk best logisch.

Inzichten  
Een key inzicht wat de twee hebben, is dat technologie uiteindelijk een hulpmiddel is. Het kan dingen makkelijk maken, maar gaat niet werk uit handen nemen in de huidige vorm. ChatGPT kan prima een marketingstrategie schrijven, maar heeft geen twee handjes om ‘m uit te voeren. Uiteindelijk is er altijd mensenwerk nodig; om te initiëren, controleren, en implementeren. Zeker in het creatieve, voelen we ook niet dezelfde waardering voor prestaties van een technologie als wanneer een mens ze uitvoert. 

Rekenmachines  
Saçan maakt in het gesprek de vergelijking met de rekenmachine. Een uitvinding die cognitieve ruimte vrijmaakte door rekenkundige problemen te automatiseren. Hierdoor kon er meer tijd aan denkwerk besteed worden. ChatGPT heeft de potentie om hetzelfde te doen, maar er is een belangrijk verschil. Rekenmachines werken op een binair principe van goed of fout, maar ChatGPT verlaat dat gebied en poneert zaken in een heel domein van mogelijkheden. Daar wordt het tricky. Dat en meer hoor je terug in deze aflevering!

 

Rens van der Vorst schreef het boek ‘Digitale Gremlins’ en daarover lees je meer op zijn website. Eerder ging hij al het gevecht aan met navigatiesoftware in ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatie­ systeem’.

Updates Available Online is onderdeel van de kennissessies op het Fontys ICT InnovationLab op Strijp-T, getiteld Updates Available. Hierin worden experts uitgenodigd om hun kennis te delen, maar ook om te horen wat er zoal speelt binnen specifieke thema’s. Meer informatie is hier te vinden. 

Auteur: Guido Segers

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.