It takes two to Tango, de rol van bruggenbouwer

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Fontys werkt steeds meer samen met het werkveld. Docenten, professionals uit het werkveld en studenten werken, leren en onderzoeken daarbij samen in een hybride leeromgeving. Voor een succesvolle samenwerking is een sleutelrol weggelegd voor ‘bruggenbouwers’, uit zowel het onderwijs als het werkveld. Om verder te kunnen ontwikkelen in deze rol, biedt Fontys een ontwikkeltraject aan voor bruggenbouwers.

Wat houdt de rol van bruggenbouwer in? Daarover werd 21 april gediscussieerd tijdens het Fontys bruggenbouwersdebat, dat werd gehouden als sluitstuk van twee eerdere succesvolle ontwikkeltrajecten (najaar 2021voorjaar 2022). Er werd besproken welke instituten al volop inzetten op de samenwerking met beroepspraktijk of het bedrijfsleven. Ook was er aandacht voor de behoefte aan bewustwording over de rol van bruggenbouwer, die enorm aan het groeien is. Bruggenbouwers legden diverse stellingen voor aan een panel en aan het publiek om zo tot aanbevelingen te komen voor Fontysbeleid, onderzoek en uitvoering.

It takes two to Tango
Tijdens de ontwikkeltrajecten presenteerden deelnemers stellingen aan elkaar zoals: ‘It takes two to Tango’. Daarbij staat ‘two’ voor het hoger onderwijs en de beroepspraktijk, die beide uit hun comfortzone stappen om samen te leren en werken binnen hybride leeromgevingen. Maar ook: ‘Waarom een brug aanleggen als er al een weg is?’. 
De deelnemers ontmoetten elkaar tijdens het traject in vijf bijeenkomsten om zich samen verder te ontwikkelen in de rol van bruggenbouwer. Tijdens de laatste bijeenkomst ging de groep in gesprek met Miranda Snoeren (lector Professionele Werkplaatsen), Ellen Koop (onderzoeker lectoraat Dynamische Talentinterventies), Rens Gresnicht (programmamanager Hybride Leeromgevingen) en Sofie Moresi (programmaleider Docentprofessionalisering) over het toekomstige beleid voor deze belangrijke rol.

Ook deelnemen aan een ontwikkeltraject voor bruggenbouwers?
Herken jij je in de rol van de bruggenbouwer of word jij enthousiast van dit ontwikkeltraject en wil je meer weten over het bruggenbouwerstraject? Of heb je interesse als Fontysmedewerker of als werkveld-collega om deel te nemen aan het ontwikkeltraject in het najaar 2022? Stuur dan een e-mail naar: docentprofessionalisering@fontys.nl en ontvang als eerste de nieuwe data.

Driedelige podcastserie bruggenbouwers
Is je interesse gewekt en wil je niet wachten tot het najaar, beluister dan alvast de podcastserie. In deze verdiepende driedelige podcastserie wordt in deel één de rol van de bruggenbouwer in hybride leeromgevingen nader toegelicht vanuit onderzoek en praktijk. In deel twee wordt ingegaan op de professionele identiteit van bruggenbouwers en in deel drie wordt uitgezoomd naar de rol binnen netwerken. Deze podcastserie is gemaakt is door en met bruggenbouwers en docenten die deelnamen aan de ontwikkeltrajecten.

Dit ontwikkeltraject is een samenwerking vanuit programma’s Docentprofessionalisering & Hybride Leeromgevingen, en het Lectoraat Professionele Werkplaatsen.

Auteur: Marieke van de Laar

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.