‘Je doet bij deze minor alles wat je kunt bedenken’

FOR SOCIETY

Zijn minor moest iets heel anders zijn dan zijn studie, wist student Technische natuurkunde Coen Zijlstra. En anders was-ie. Leuk was-ie ook, trouwens. Design 360˚ was voor Coen zo’n succes dat hij nu niet meer in Eindhoven zijn colleges volgt, maar in Tilburg. Op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.  

Hogeschool voor de Kunsten? Zeker. Coen is namelijk geswitcht van studie, zó leuk vond hij zijn minor. ‘Ik heb vaker over mijn studie getwijfeld. Tijdens de minor heb ik veel geprobeerd en ontdekt waar ik goed in was, zoals schilderen’, legt de inwoner van Berkel-Enschot uit. ‘Het ging dermate goed dat ik besloot te switchen.’  Nu studeert hij ArtCoDe. Maar denk niet dat hij dat besluit van de ene op de andere dag nam. ‘Ik moest eerst nog het idee op me laten inwerken. Na de minor heb ik daarom eerst nog een periode practicum Technische natuurkunde gedaan. Het ging gewoon niet meer; ik was de motivatie voor mijn studie kwijt. Toen heb ik definitief besloten aan een nieuwe studie te beginnen.’ 

Kleermakerszit
Hij vertelt het in een oefenruimte van de Hogeschool van de Kunsten, ergens op de tweede verdieping. Zijn huidige studie heeft in de verste verte niet met Technische natuurkunde te maken, erkent hij. Een wandeling door het gebouw zegt wat dat betreft wel genoeg. We zijn, op weg naar de oefenruimte, zojuist een piano gepasseerd. Na het gesprek passeren we twee studentes van wie één in kleermakerszit zit met een akoestische gitaar op schoot. 
Coen voelt zich thuis in deze omgeving. En dan te bedenken dat hij in eerste instantie nog twijfelde over zijn minor. ‘Ik had in Tilburg de expositie bezocht van de vorige lichting en de werken zagen er heel zweverig uit. Ik ben niet zo van het zweverige, maar meer van realistische kunst. Ik wil mooie dingen maken. Als er alleen naar de betekenis moet worden gekeken, haak ik af.’ Een gesprek met zijn latere minordocent overtuigde hem toch de minor te volgen. ‘Hij overtuigde me ervan dat de minor niet zo zweverig is als ik dacht. Er zou voor de nieuwe lichting meer nadruk worden gelegd op de maak-kant en dat de minor dus toch wel iets voor mij was.’

Mooie dingen maken 
Dat hij als student Technische natuurkunde bij deze minor uitkwam, is niet zo vreemd als het misschien lijkt. ‘Ik vind kunst en mooie dingen maken heel leuk. Dat doe ik in mijn vrije tijd. Bij mijn eerste studiekeuze had ik daarom ook al eens gekeken bij de Kunstacademie. Toen was ik nog niet klaar voor de vrijheid die je daar krijgt. Ik ben daarom eerst Technische Natuurkunde gaan doen. Het was een makkelijke en veilige keuze omdat ik goed ben in natuurkunde. Er is ook een baangarantie en het werk betaalt best goed.’ Bij het begin van zijn minor was Coen wel klaar voor de vrijheid die hij daar kreeg en inmiddels heeft Coen dus zijn weg gevonden. Waarom de minor hem zo aansprak? ‘Onder andere door de groepsdynamiek. Je gaat een week op reis met je klas. Daarnaast hebt je elke week een intervisie met je docent. Dan praat je heel open met elkaar over je leven, over van alles. Het maakte de groep heel hecht. Gewoon superfijn. Het was daarnaast een heel diverse groep mensen qua studie-achtergrond. Wij hadden bijvoorbeeld mensen van Diëtiek, Architectuur, en dus Technische natuurkunde erbij.’ 

Enthousiast 
Coen is zo enthousiast over zijn minor dat hij die ‘heel veel mensen’ heeft aangeraden. ‘Mijn zusje doet hem nu ook. Je gaat tekenen, een podcast maken, fotograferen. Alles wat je kunt bedenken.’ Enkele van die projecten worden uiteindelijk geëxposeerd. Coen was zo fanatiek dat hij twintig schilderijen maakte. Die werden ook allemaal geëxposeerd. ‘Ik had een wand voor mij alleen’, zegt hij met een lach.   
Inmiddels geniet hij van de vrijheid die zijn nieuwe studie met zich meebrengt. Zo fanatiek als hij nu is, was hij nooit tijdens zijn studie Technische natuurkunde. Verrassend genoeg staat Coen daar wel nog steeds ingeschreven. ‘Als een soort plan B’, legt hij uit. Al verwacht hij niet dat hij daarop zal terugvallen. ‘Ook al ben ik pas net met deze opleiding begonnen, ik weet nu al dat die beter bij me past. Ze voelt een beetje aan als de minor, dus dat is goed.’

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen of juist iets totaal anders doen? Het kiezen van een minor kan lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nóg persoonlijker maken. 

Bij Fontys hebben we een breed aanbod van meer dan 80 minoren met uiteenlopende onderwerpen. Op fontys.nl/minor vind je meer informatie over de mogelijkheden. Om je te helpen met je keuze, organiseert Fontys een online minor voorlichtingsweek van maandag 25 t/m donderdag 28 maart. Meld je aan via de website!

Auteur: Erwin Blatter 

Meer nieuws

Versnel je carrière met Accelerate IT
Studenten CO IEMES en CCC lanceren magazine
Klokgebouw toneel voor Fontys Meet & Match 2024

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.