Jonge internationals behouden in Brainport-regio

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Terwijl bedrijven zitten te springen om arbeidskrachten, komen internationale studenten zo moeilijk aan de bak dat ze Nederland de rug toekeren. Uit onderzoek van Fontys blijkt dat het midden- en kleinbedrijf huiverig is om internationals binnen te laten, vooral omdat ze onze taal niet spreken.

Op papier ziet het er zo goed uit, weet onderzoeker Loes van Beuningen van Fontys. Van over de hele wereld komen studenten naar de Brainport-regio. Ze weten dat men hier internationaal georiënteerd is en de banen voor het oprapen liggen. Maar ze zien daarbij één ding over het hoofd: het verschil tussen die paar grote, en die vele kleine bedrijven.

Project INTERLOCALITY
Naar aanleiding van het onderzoeksproject INTERLOCALITY is Loes van Beuningen, als coördinator van  het onderzoek, geïnterviewd door het Eindhovens Dagblad. Onderwerp was het behoud van jonge internationals in de Brainport-regio. 

INTERLOCALITY wil de kloof tussen bedrijven en organisaties enerzijds en internationale studenten (techniek en/of bedrijfskunde) anderzijds overbruggen. Een onderdeel van het project waren interviews met internationale (oud-)studenten, regionale werkgevers en andere betrokkenen van hogescholen of andere instellingen. Doel was vast te stellen waar knelpunten liggen in het behouden van afgestudeerde internationale studenten.

Verantwoordelijkheid nemen
Taalles moet een onderdeel worden van Engelstalige opleidingen, luidt de belangrijkste aanbeveling van het onderzoek.
Opleidingen hebben daarin een verantwoordelijkheid, maar studenten zelf ook, stelt Van Beuningen, die vindt dat betrokkenen nu teveel naar elkaar wijzen. Ook bij bedrijven valt een wereld te winnen, signaleert ze. Vooral kleinere bedrijven zijn helemaal niet ingericht op buitenlandse krachten. Volgens haar loont het zeker om er energie in te steken. Niet alleen omdat buitenlanders verlichting bieden op een overspannen arbeidsmarkt, maar ook omdat ze echt een meerwaarde kunnen zijn.

Loes is onderzoeker bij het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys HRM en Toegepaste Psychologie. Je kunt het Interlocality-project hier bekijken.

Lees het interview met Loes hieronder of via deze link.

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Marie-José van der Cammen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meer nieuws

Arie van den Dijssel deelt geheimen van de vakman
Ruud Schreurs van Sormac: ‘Bied studenten kans om werkveld op tijd te leren kennen’
Fontys Onderzoekt: genderrollen in de kinderopvang

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.