Een lectoraat saai? Absoluut niet!
Dat bewijst de jubileumproeverij ter ere van het 10-jarig bestaan van het Lectoraat Mens en Technologie van Fontys HRM en Toegepaste Psychologie vorige week wel. Dé manier om het soms ‘stoffige’ imago van onderzoek als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen? Tien jaar onderzoek interactief vieren en studenten, collega’s en werkveldpartners producten en interventies zelf laten ervaren. Het jubileum was niet alleen een terugblik, maar vooral ook een blik op de toekomst.
Dagvoorzitter en technofilosoof Rens van der Vorst verbond alle sprekers vloeiend, beginnend met Olivia Kramers, directeur van Fontys HRM en Toegepaste Psychologie. Zij bedankte lector Janienke Sturm voor haar gedrevenheid en inzet om het lectoraat te maken tot wat het nu is. Waarna Janienke vertelde over de afgelopen tien jaar lectoraat Mens en Technologie, en dat wat ooit begon met drie afstudeerders nu is uitgegroeid tot een enthousiast vijftien-koppig team. Maar ook: “Wat er allemaal is gedaan, is belangrijk, maar nog belangrijker is vooruitkijken. Wat willen we veranderen en welke impact willen we maken? Mensen bewust maken van de invloed van technologie op gedrag en beleving en ze handvatten bieden om daarnaar te handelen.”
De toekomst
Het lectoraat wil kennis over de complexe relatie tussen mens en technologie overbrengen naar de praktijk. De vraag daarbij is: Hoe creëren we draagvlak bij de mens om de kansen die technologie biedt te verzilveren? “Hiertoe doen we praktijkgericht onderzoek op het snijvlak van psychologie en technologie. Onder andere door design thinking, onderzoeksprojecten, kleinere afstudeerprojecten en samenwerken met praktijkpartners.” Janienke is blij om te zien dat er binnen Fontys, maar ook in het werkveld steeds meer aandacht en waardering is voor praktijkgericht onderzoek.
Een van de speerpunten van het lectoraat is demystificatie van technologie. De angst wegnemen bij mensen, door de realiteit te laten zien. Dat is waar de jubileumproeverij zich op richtte, dingen uit laten proberen en laten ervaren.
Tenslotte had Janienke nog haar eigen ‘Oprah-momentje’, want wie jarig is trakteert: iedereen vond een goodie bag onder zijn stoel. Ook de lector zelf zat erin, via Augmented Reality. In een houten doosje bood zij de deelnemers de ‘toolbox’ van het lectoraat aan.
Jubileumproeverij
Nadat de kenniskringleden zich via een catchbox hadden voorgesteld en verteld met welke interventie ze op de markt stonden, kon de jubileumproeverij beginnen. De stands werden vol interesse bezocht en de interventies kregen volop aandacht. Robots, een Brain Game, Design Doing, een VR Toolbox … er was voor iedereen iets te ervaren. De onderzoekers beantwoordden bevlogen alle vragen over de interventie en de totstandkoming ervan. De 3D geprinte pannenkoeken en cocktails en mocktails waar de rook van af kwam, maakten het af.
Deelnemers aan het woord:
“Leuk om zoveel projecten voorbij te zien komen, eigenlijk vond ik alles wel interessant.”
Op de vraag: “Wat neem je na deze middag mee naar huis?” antwoordde een deelnemer: “In deze tijd van iedere dag een nieuwe technologie, is het een goede reminder dat we naast de technologie de mens niet uit het oog moeten verliezen en deze op de eerste plek moeten blijven zetten.”
Afsluiting
Na de letterlijke en figuurlijke proeverij gaf kunstenaar, wetenschapper en filosoof Koert van Mensvoort stof tot nadenken door iedereen in zijn tijdmachine mee de toekomst in te nemen. Het was een kennismaking met producten die wellicht in de (nabije) toekomst geen fantasie meer zijn, Koert betoogde dat onze hoogtechnologische wereld een ‘next nature’ vormt. Én hij liet zien hoe we technologie kunnen inzetten om onze beste menselijke eigenschappen te vergroten.
Het lectoraat kijkt tevreden en met een lach terug op deze viering van het tien-jarig jubileum en is klaar voor de volgende tien jaar.
Meer weten over het onderzoek en de producten en tools van het lectoraat Mens en Technologie? Kijk dan op de website https://www.fontys.nl/Onderzoek/Mens-en-technologie.htm
Auteur: Marie-José van der Cammen