Kamerzoekende studenten slachtoffer van fraude

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Het grote tekort aan kamers maakt dat studenten wanhopig op zoek zijn naar een eigen plekje. Fraudeurs maken gretig misbruik van deze wanhoop. Studenten zijn vaak het doel van oplichters, die ze op slinkse wijze geld aftroggelen.

Fraude met studentenkamers
Het overkwam de Portugese Fontys Engineering studente Carolina. Via Facebook kwam ze in contact met een verhuurder die haar een mooi appartement in Eindhoven aan kon bieden. “Het zag er allemaal heel officieel uit”, vertelt Carolina. De gesprekken met de verhuurder verliepen prettig, ze ontving een kopie van het identiteitsbewijs van de eigenaresse en het huurcontract heeft ze nog na laten kijken door vrienden die er verstand van hadden. “Er was niets waarvan ik dacht, dit klopt niet. Daarbij was ik gewoon erg blij dat ik een kamer gevonden had!”

Alle plannen waren gemaakt om in augustus samen met een vriend in het appartement te trekken. Maar de twijfels begonnen bij Carolina en haar vriend nadat ze de borg en eerste maand huur overgemaakt hadden, maar geen sleutel ontvingen. “Ik zat toen nog in Portugal, dus de verhuurder zou de sleutel met de post opsturen. Toen ik hem maar niet ontving, dacht ik in eerste instantie dat er een fout gemaakt was door het postbedrijf. Maar toen de verhuurder niet meer reageerde op mijn berichtjes en de telefoon niet opnam, wist ik dat er iets goed mis was.” Carolina en haar vriend waren opgelicht, en de 2500 euro waren ze kwijt.

Extra risico voor internationale studenten
“Zowel Nederlandse als internationale studenten lopen het risico om slachtoffer te worden van fraude”, zeggen Fontys docenten Shannon Verkruijsse en Abigail Albuqurque. “Echter lopen internationale studenten extra risico omdat ze minder mogelijkheden hebben om te controleren. Ook weten ze vaak niet goed wat ze in Nederland kunnen verwachten wanneer ze op zoek gaan naar een kamer. Veel internationale studenten hebben geen idee wat een realistische prijs voor een kamer is en welke rechten ze als huurder hebben.”

Er zijn nog meer factoren die internationale studenten kwetsbaar maken. In tegenstelling tot Nederlandse studenten kunnen ze niet wat langer bij hun ouders blijven wonen en naar de hogeschool of universiteit reizen. Ook hebben internationale studenten vaak niet de mogelijkheid om de kamer vooraf te bezichtigen. Daarnaast zijn zaken als het herkennen van een betrouwbaar bankrekeningnummer voor internationale studenten lastiger. “Ik ben nog naar een bank in Portugal gegaan om te vragen of het rekeningnummer betrouwbaar was”, vertelt Carolina. “Ze zeiden dat alles klopte. Achteraf gezien bleek het om een buitenlands rekeningnummer te gaan. Ik ging ervan uit dat de bank in Portugal een verdacht nummer zou herkennen.”

Tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van fraude
Zeker niet alleen internationale studenten worden het slachtoffer van fraude. Ook wanneer je in eigen land op zoek gaat naar een kamer, is het belangrijk goed op te letten. Wij geven tips zodat je weet aan welke zaken je bij je zoektocht extra aandacht moet besteden.

Tip 1: Een kamer die te goed lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook. Studentenkamers zijn op het moment duur. Een grote studio in het centrum van Eindhoven voor 300 euro per maand is dus niet realistisch.

Tip 2: Sommige fraudeurs gebruiken dezelfde foto’s voor meerdere adressen. Doe dus altijd een Reverse Image Search via Google. Misschien kom je dezelfde kamer ook wel in Amsterdam, Utrecht en Tilburg tegen. Let ook op dat de woning niet op Airbnb staat. Het is altijd verstandig om de kamer fysiek te bezichtigen voor je akkoord gaat. Als de verhuurder zegt dat dat niet kan, is dit vaak een teken dat van fraude.

Tip 3: Wanneer je je van de verhuurder niet op het adres mag inschrijven, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Dat is namelijk een teken van illegale onderverhuur. Dit betekent dat de persoon van wie jij de kamer huurt, de woning al van iemand anders huurt. Dit is alleen toegestaan als de woningeigenaar hiermee akkoord gaat, wat zeker niet altijd het geval is. Wanneer blijkt dat je een kamer illegaal huurt, kun je er per direct uitgestuurd worden. Voor 2,95 kun je via Kadasterdata opvragen wie de eigenaar van een woning is.

Tip 4: Stuur niet zomaar een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Gebruik bij het opsturen van dit soort documenten de KopieID-app. Hiermee kun je privacygevoelige gegevens zoals je BSN-nummer beschermen. Download de app in de App Store of via Google Play.

Tip 5: Let op bij het maken van betalingen. Doe dat bijvoorbeeld niet via Western Union of MoneyGram. Ook zijn er fraudeurs die vragen of je het geld via TNT of UPS opstuurt. Betaal nooit contant. Studenten die het slachtoffer zijn van fraude, zijn hun geld in vrijwel alle gevallen kwijt. De bank kan het niet terugstorten.

Ben jij toch het slachtoffer geworden van fraude? Onderneem dan direct actie en doe aangifte bij de politie!

Auteur: Inge Joosten

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.