Kansen en illusies van technologie en leiderschap in persoonsgerichte zorg

FOR SOCIETY

Op donderdag 8 september zijn Teatske van der Zijpp en Pieterbas Lalleman officieel geïnstalleerd als lector ‘Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving’ bij Fontys Mens en Gezondheid. Teatske als lector Technologie en Pieterbas als lector Leiderschap. Ten overstaan van familie, vrienden, (werkveld)collega’s en andere geïnteresseerden spraken zij hun lectorale rede uit.
 
Rede Teatske van der Zijpp
Teatske doet in haar rede, getiteld: ‘Technologie, onze zorg’, een oproep om persoonsgerichtheid als richtlijn te gebruiken voor het introduceren, inzetten en evalueren van technologische innovaties in de zorgpraktijk. Dit tegen het licht van maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing en schaarste aan zorgverleners, waarin keuzes gemaakt moeten worden om houdbare zorg te realiseren waarbij eenieder tot zijn recht komt.

Rede Pieterbas Lalleman
Pieterbas staat in zijn rede De ontsnapping van verpleegkundig leiderschapstil bij een andere kijk op leiderschap. Hierbij worden verpleegkundigen expliciet uitgedaagd zich te bemoeien met het breed maatschappelijk debat over passende zorg, zorginfarct, schaarste en complexe systeemvraagstukken. Hij roept alle verpleegkundigen op om naast persoonsgerichte zorg ook ‘het politieke’ in hun werk te omarmen. Alleen dan komen de praktische wijsheid en denkkracht van verpleegkundigen ten goede aan de uitdagingen waar we met z’n allen voor staan in de zorg.

Installatie
De rede werd afgesloten met de officiële installatie door CvB bestuurder Arian Steenbruggen. Zij overhandigde Teatske en Pieterbas een beeld dat symbool staat voor het oneindig leren en onderzoeken, gemaakt door collega Ton van der Vleuten, docent bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Over het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving
Het lectoraat heeft als doel om actuele en weerbarstige vraagstukken rondom persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving te onderzoeken om tot praktijkgerichte oplossingen te komen.
De twee lectoren hebben ieder een ‘eigen’ onderzoeksthema. Lalleman focust op leiderschap en Van der Zijpp op technologie. Het lectoraat richt zich op deze twee thema’s om actuele trends, in onze ouder wordende samenleving, zoals eigen regie en transmuralisering van zorg, te kunnen ondersteunen en in gezamenlijkheid vorm te geven. Persoonsgerichtheid is hierbij altijd het vertrekpunt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorafgaand aan de feestelijke middag was er een mini-symposium met 5 workshops.

De redes, een aftermovie en een sfeerimpressie vind je terug op de website van het lectoraat.  Als je graag de gedrukte versie van de rede ontvangt, kun je een mail sturen naar t.hartman@fontys.nl

 

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.