Kennis delen tijdens internationale EAEEIE conferentie

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Van 29 juni tot en met 1 juli vond voor de 31ste keer de jaarlijkse EAEEIE conferentie plaats in Portugal. Onderwijsprofessionals van Fontys Engineering en de TU/e bezochten deze conferentie over onderwijs op het gebied van Engineering. Hay Geraedts en Abigail Albuquerque, beiden docent bij Fontys Engineering, waren erg positief en hebben het ervaren als een leerzaam evenement. Ook hebben zij zich laten inspireren voor volgend jaar. Dan is Fontys Engineering namelijk verantwoordelijk voor de organisatie van de EAEEIE conferentie in Eindhoven.

Kennis delen met netwerk uit heel Europa
De afkorting EAEEIE staat voor European Association for Education in Electrical and Information Engineering. Tijdens de conferentie presenteren onderwijsprofessionals vanuit heel Europa hun onderzoek op het gebied van educatie in Engineering. Het is ook de uitgelezen kans voor docenten om met hun netwerk in contact te komen en hun kennis te delen. “Je ontdekt tijdens zo’n conferentie dat veel collega’s uit het buitenland voor dezelfde uitdagingen staan als jij,” vertelt Abigail. “Door kennis te delen kunnen we samen tot oplossingen komen.”

Ook Hay vindt netwerken het belangrijkste aspect van de conferentie: “Je leert nieuwe mensen kennen, treft contacten die je al kent en praat over eventuele samenwerkingen. Wanneer je een samenwerking aan wilt gaan met andere universiteiten, gaat dat vrijwel altijd via de docenten. Op zo’n dag als deze maak je de benodigde connecties die het begin kunnen zijn van een mooi project.”

Hay en Abigail wijzen beiden het conferentiediner aan als een belangrijk element van de conferentie. “Dan ga je echt de gesprekken aan met je collega’s van andere universiteiten,” vertelt Hay. “De samenwerking komt dan op gang omdat je in een informele setting veel langer kunt doorpraten. Hierdoor ontstaan regelmatig langdurige samenwerkingen.”

Voorbeeld van Life Long Learning
“Het bezoeken van zo’n conferentie past heel goed bij het idee van Life Long Learning,” vindt Abigail. “Dat willen we aan onze studenten meegeven. Ook wij als docenten stellen onszelf kwetsbaar op door ons werk te presenteren. En we blijven leren van anderen door kennis te delen.”

Tijdens de conferentie presenteerden Hay en Abigail samen met hun team hun paper: ‘A framework to enhance students’ soft skills within the context of international engineering project collaboration’. In dit artikel presenteren ze een framework van zeven stappen voor een succesvolle samenwerking van studenten van internationale universiteiten en hogescholen. Door jarenlange ervaring merken ze namelijk dat de organisatie van zulke samenwerkingen een grote uitdaging is. De zeven stappen in hun framework zijn een logische basis voor een efficiënte en effectieve samenwerking tussen twee internationale universiteiten.

Organisatie van EAEEIE conferentie in Eindhoven
Hay, Abigail en de andere docenten van Fontys Engineering en de TU/e waren niet alleen op de conferentie om te netwerken, hun paper te presenteren en naar sprekers te luisteren. Ze waren er ook om inspiratie op te doen. Volgend jaar, van 14 tot en met 16 juni, is Fontys Engineering namelijk verantwoordelijk voor het organiseren van de conferentie in Eindhoven.

Het thema van de conferentie in 2023 is Innovative Learning for Innovation. “Wij willen op dit thema inspringen door er een interactieve conferentie van maken,” vertelt Hay. “Een van onze ideeën is bijvoorbeeld het organiseren van ‘speed-paper-presentations’. Als een soort speeddates presenteren de sprekers hun papers. Op die manier willen we voor meer interactie zorgen.” Abigail vertelt dat ze met de organisatie van de conferentie in 2023 ook echt de identiteit van Fontys, de TU/e en Nederland willen laten zien. Maar er zijn ook dingen die ze anders zouden doen dan in Portugal: “we willen ook onze studenten meer betrekken bij de organisatie. Dat misten we bij de editie van dit jaar.”

Lees hier meer informatie over de EAEEIE conferentie in Eindhoven van 2023.

Auteur: Inge Joosten

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.