Kenniscentrum Applied Intelligence als partner

FOR SOCIETY

Op 18 januari 2023 werd het Fontys Kenniscentrum Applied AI for Society gelanceerd in het Fontys ICT InnovationLab. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling vanuit Provincie Noord-Brabant, mocht als speciale gast het centrum symbolisch openen. Het kenniscentrum brengt verschillende expertise van Fontys en partners bij elkaar, met artificial intelligence (AI) als centraal thema. Met een feestelijke samenkomst treedt het Kenniscentrum officieel naar buiten als dé kennispartner in de regio voor toegepast onderzoek, onderwijs/professionalisering en werkveldinnovatie. 

Roadshow
Met de oprichting van kenniscentra en Centers of Expertise, biedt Fontys het werkveld directe ingangen op key thema’s. Daarnaast opent het nieuwe mogelijkheden voor toegepast onderzoek waarin verschillende instituten, lectoraten en onderzoeksgroepen verbinding vinden en interdisciplinair samenwerken. Onder leiding van leading lector Gerard Schouten is het Kenniscentrum Applied AI for Society op 1 januari 2022 opgestart met het doel door samenwerking te innoveren in en met AI. Na een eerste jaar in het teken van de oprichting, vindt in 2023 de opening naar buiten toe plaats door middel van een ‘roadshow’ in de regio. Vanuit de rol van het kenniscentrum een logische keuze volgens onderzoekmanagers Anke Bardie en Danny Jonker: “Als we kijken naar een toekomst met AI, dan is het essentieel dat we die samen vormgeven. Met onderzoekers, het bedrijfsleven en de samenleving. Daarom trekken we eropuit om te laten zien dat we er zijn en dat onze deur openstaat voor iedereen die wat wil met AI.”

Innoveren met en in AI
De bijeenkomst op 18 januari, onder leiding van presentator en technofilosoof Rens van der Vorst, staat in het teken van ‘AI for (and with) society: people health & planet health’. Voor een publiek, bestaande uit collega’s, partners en geïnteresseerden, presenteerden leading lector Gerard Schouten en Bart Wernaart, bij het kenniscentrum aangesloten vanuit het Lectoraat Moral Design Strategy, de toekomstdroom van een duurzame, betrouwbare en vooral democratische AI met een positieve bijdrage voor mens, dier en planeet. Schouten benadrukt het belang van die samenwerking en brede verbinding voorbij lectoraat en instituut en met het werkveld, noodzakelijk voor toegepast onderzoek naar dit grote thema: “Wat ik hier wil benadrukken is dat wij een community zijn. Een groep mensen die samen het uitdagende thema “AI for Society” omarmen. Een groep mensen die samen leert en innoveert. Kennisontwikkeling en talentontwikkeling gaan hierbij hand in hand. Wij zijn een kenniscentrum waar samen de toekomst verkennen centraal staat. We doen dit met onze studenten, onze docentonderzoekers en onze partners.” Die samenwerking zien Schouten en Wernaart dan ook als noodzakelijk om de juiste aandacht te geven aan de ethische, juridische en sociale aspecten vroeg in het designproces van AI-toepassingen. Zo voorkomen we dat toepassingen gelanceerd worden en voor de nodige onrust en vraagtekens zorgen, zoals dat nu met ChatGPT gebeurt.

Meerwaarde voor Brainportregio en provincie
Na de presentatie van het kenniscentrum, is de eer aan gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen om het kenniscentrum te openen. Dat doet hij met een knipoog, door een speech geschreven door ChatGTP voor te dragen. Toch een niet te vermijden onderwerp deze dag als het om AI en de disruptieve kracht van de technologie gaat. Van Gruijthuijsen is enthousiast over het kenniscentrum en benadrukt de relevantie: “Een Fontys-kenniscentrum rondom AI vind ik vanuit verschillende oogpunten erg relevant. Ten eerste, Fontys brengt kennis over AI in toegepaste vorm naar de samenleving; naar bedrijven, instellingen, organisaties en overheden. Ten tweede, ze leiden daarin een nieuwe generatie op met de vaardigheden en kennis om na het afstuderen AI in te gaan zetten op hun werk. Dat dit hier nu gebeurt, is ontzettend mooi. Ik ben positief verrast door wat er al gedaan is en optimistisch over de impact van het kenniscentrum in de toekomst.”

Het kenniscentrum Applied AI for Society zal ook op andere locaties zichzelf presenteren, namelijk in Tilburg en Venlo. Daar houden we je graag van op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief of neem eens een kijkje op onze website.

 

Auteur: Guido Segers – Fotografie: Deniz Hadjiosmanov

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.