Trends, zoals digitalisering en hybridisering, veranderen het onderwijs en dat heeft impact op ons ruimtegebruik. Fontys gaat daarom haar campussen anders vormgeven. Er wordt plaats gemaakt voor ontmoeting, voor coachingsactiviteiten met studenten, voor een intensievere samenwerking met het werkveld en er komen ruimtes voor een mix van online en offline onderwijs.
Fontys werkt toe naar een zogenoemde sticky campus. Op een sticky campus wil je wel blijven ‘plakken’. Ieder instituut heeft hier een thuisbasis en specifieke onderwijsruimtes. Maar op een sticky campus zijn ook gedeelde onderwijsruimtes en voorzieningen zoals horeca, sport, ontspanning en cultuur. Het is een plek waar mensen willen samenkomen. Waar onderwijspartners, bedrijfsleven en studenten elkaar opzoeken om aan projecten en thema’s te kunnen werken.
Fieldlabs
Fieldlabs zijn een belangrijke aanvulling op de campus. Dit zijn leerwerkplekken waar onderwijs en werkveld samensmelten en liggen vaak buiten onze eigen Fontyslocaties. Ze zijn flexibel en wendbaar in te zetten in of nabij een relevant werkveld en versterken het hybride leren in een authentieke omgeving.
Rachelsmolen zet eerste stappen naar sticky campus
In de zomer van 2023 verhuizen vijf Fontysinstituten naar campus Rachelsmolen. Op dit moment wordt er hard gebouwd aan drie nieuwe leer- en werkomgevingen om deze instituten te huisvesten. Instituten hebben er niet langer een eigen gebouw waarin al het onderwijs plaatsvindt. Wél houden ze een eigen thuisbasis. De faciliteiten zullen steeds meer worden gedeeld om kruisbestuiving en ontmoeting te stimuleren.
Het meest centrale nieuwe gebouw – R11- wordt hét gebouw voor de hele campus en bevat functies die voor de hele Fontysgemeenschap toegankelijk zijn zoals: collegezalen, evenementenruimte en het restaurant. In het tweede nieuwe gebouw, R12, wordt het praktijkgericht onderwijs ondergebracht. Daar bevindt zich bijvoorbeeld een zorgcentrum als onderdeel van het onderwijs, waar cliënten worden ontvangen. Het derde nieuwe gebouw, R13, vormt een thuisbasis voor de studenten en medewerkers van Fontys. De werkplekken en de onderwijsruimten worden meer flexibel
Groen karakter
De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken. Het centrale stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. Studenten, medewerkers en bezoekers ontmoeten elkaar hier, op weg naar een ander gebouw, of omdat het een fijne plek is om af te spreken. Midden op het plein komen een soort tribune en groene zitkuil, waar ontmoeting mogelijk wordt gemaakt en waar lezingen en andere evenementen plaatsvinden. Hiermee wordt gezond gebruik van de campus gestimuleerd. De hekken rondom de campus gaan weg, zodat het gebied zich veel meer openstelt naar de stad Eindhoven.
Wil jij meer weten over de Fontys Vastgoedagenda tot 2030?
Op de portal Fontys Vastgoedagenda 2021 -2030 vind je alle informatie over de Vastgoedagenda van Fontys tot 2030. Kijken naar wat we op dit moment al realiseren en hebben ontwikkeld kan op: www.fontys.nl/bouwtaanjouwtoekomst.