Kunst, design en AI – hoe kijken we daar tegenaan?

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Pieter Wels en Chris Geene zijn docent-onderzoekers bij Fontys ICT, maar stiekem ook designende kunstenaars (of kunstige designers) onder de gedeelde noemer welgeen. Als geen ander weten zij hoe kunstmatige intelligentie (AI) en design/kunst elkaar raken. In deze aflevering van Updates Available Online spreekt Erdinç Saçan met hen over dit ingewikkelde onderwerp. 

Kunstmatige domheid  
“We hebben het altijd over kunstmatige intelligentie, maar nooit over kunstmatige domheid,” grapt Chris Geene. Hij kaart een punt aan; AI produceert, versnelt en doet dingen, maar mist vaak nog de mogelijkheid tot originaliteit. Juist in het creatieve proces zit een plezier in het verkennen, in het falen en het zinloze. Die stappen maken deel uit van het zoeken, en dat is precies waar AI niets mee kan. Pieter Wels omschrijft het beeldend: “Het zou toch lekker zijn als jouw AI navigatie je gewoon eens de verkeerde kant opstuurt?” Humor, het meanderen in het gesprek, het zijn precies de dingen die een AI overslaat. Natuurlijk erkennen beiden dat er terecht boosheid ontstaat als AI reproduceert, maar het plezier in design zit in het proces.

Fontys ICT InnovationLab  
Het gesprek vindt plaats in het Fontys ICT InnovationLab, een plek waar al die principes van creativiteit, technologie en design-thinking samenkomen. Dat betekent ook soms denken over de natuur van wat je doet; wat is design eigenlijk? En hoe groot was de rol van techniek daarin al? Door toe te passen, leren we hier meer over en dat is precies wat het duo hier doet. 

Open Learning  
Geene en Wels zijn docenten binnen Open Learning. Dat betekent dat zij studenten begeleiden binnen het open leerproces, waarin de student zelf de koers uitzet. Dat betekent ook verkennen en vragen stellen over nieuwe toepassingen en kansen. Geen wonder dus dat hier veel geëxperimenteerd wordt met AI.

Updates Available Online is onderdeel van de kennissessies op het Fontys ICT InnovationLab op Strijp-T, getiteld Updates Available. Hierin worden experts uitgenodigd om hun kennis te delen, maar ook om te horen wat er zoal speelt binnen specifieke thema’s. Meer informatie is hier te vinden. 

 

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.