KwilT-symposium toont de kracht van een samenredzame buurt

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Het tweede symposium van het project KwilT, op 30 oktober in Tilburg, liet zien hoe het lukte om een sterk sociaal netwerk te creëren in de Tilburgse wijk Fatima-Oost. KwilT heeft daar bijgedragen aan een hechte buurtgemeenschap met bijzondere sociale verbindingen. Maar hoe dan? Welke ingrediënten zijn nodig om samenredzaamheid voor elkaar te krijgen in een ‘kwetsbare’ buurt? Tijdens het symposium werd in elk geval duidelijk dat een groep enthousiaste betrokkenen, van welzijnsorganisaties tot onderwijs en bewoners, een essentieel onderdeel is van het succes.

Maar het boodschappenlijstje is langer, bleek uit de resultaten die Fontysonderzoeker Hélène van den Nieuwenhoff presenteerde aan de volle zaal aanwezigen. Zij deed onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van KwilT en formuleerde aanbevelingen voor buurten en professionals, waarmee de impact van KwilT breder toepasbaar wordt. Het eerste onderzoeksrapport werd tijdens het symposium overhandigd aan wethouder Marcelle Hendrikx van de gemeente Tilburg.

Sociale innovaties 
Tijdens het symposium werd vanuit verschillende disciplines en domeinen aangetoond hoe sociale netwerken de levenskwaliteit van wijkbewoners, oud en jong, kunnen verbeteren. Dick Sier, projectleider van KwilT, opende het programma met een introductie van het project en de positieve impact op zowel ouderen als jongeren. Het symposium belichtte ook de rol van technologische en sociale innovaties binnen de zorg, met een presentatie van Eveline Wouters van Tilburg University en Fontys Centre of Expertise Health. Ze benadrukte dat technologische vooruitgang slechts succesvol kan zijn bij sociale innovatie en samenwerking.

Dansen!
Ella Buize, directeur van Prins Heerlijk, noemde ook de waarde van de intergenerationele samenwerking: “Bij KwilT tillen jong en oud elkaar naar een hoger niveau.” Vervolgens introduceerde Frank Antonissen het initiatief Switch2Move, dat dans en muziek inzet voor fysieke en sociale verbeteringen. KwilT-bewoners kunnen vanaf januari 2025 deelnemen aan dit programma. Het publiek kreeg een voorproefje: de muziek ging aan en iedereen mocht losschudden onder begeleiding van Frank.

Age Friendly City
Wethouder Marcelle Hendrikx sprak over de ambitie van de gemeente Tilburg om een Age Friendly City te worden, waar ouderen volwaardig deel kunnen blijven uitmaken van de samenleving. Hendrikx benadrukte de noodzaak om schaarse middelen efficiënt te benutten. “Daarvoor moeten we de kracht en kwaliteit van wijken verbinden. Het is belangrijk dat we leren van de werkende en niet-werkende factoren van KwilT, zodat we in de toekomst hierop kunnen voortbouwen.”

Boodschappenlijstjes
Hélène van den Nieuwenhoff sloot af met een toelichting op haar onderzoeksbevindingen. Ze deelde aanbevelingen uit in de vorm van ‘boodschappenlijstjes voor samenredzame wijken’. Deze variëren van fysieke aanpassingen voor dementievriendelijke wijken tot de inzet van buurtverbinders. Ze stelde ook lijstjes samen voor onder andere jongeren, vrijwilligers, de sociale context en de samenwerking, die sectoroverstijgend moet zijn. Hélène: “Wil je KwilT vertalen naar andere plekken, dan pas je deze boodschappenlijsten aan aan de lokale situatie.” Hierin ligt de wens dat KwilT ook in andere wijken en gemeenten een duurzame basis kan leggen voor sociale ondersteuning en inclusie.  “We willen graag meer KwilT-jes zien ontstaan!”

Het mooiste compliment dat de betrokkenen konden krijgen, werd misschien wel gegeven door een bewoonster van de wijk Fatima-Oost. In een filmpje over KwilT, dat bij aanvang van het symposium werd getoond, zei ze: “Alles wat hier is veranderd ,mag wel een schouderklopje hebben!”

Auteur: Christel Ruijs

Meer nieuws

Whitepaper: De toekomst van werk volgens Kenniscentrum LLO
Heel Fontys werkt aan een circulaire economie
Kenniscentrum wordt Centre of Expertise AI for Society

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.