Laatste editie ‘Logopedie: Autisme of ‘gewone’ communicatieproblemen’

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Logopedisten krijgen in hun praktijk vaak te maken met een verwijzing vanwege ‘communicatieproblemen en taalachterstand’ bij kinderen. Regelmatig betreft het hier niet een regulier communicatievraagstuk, maar autisme. In april gaat de laatste training ‘Logopedie: Autisme of ‘gewone’ communicatieproblemen’ van start. Een bijzonder moment voor consulent-logopedist Anke van Wijk, die deze training binnen Fontys Paramedische Hogeschool jarenlang heeft verzorgd. 

Daar waar logopedisten in hun praktijk vaak te maken krijgen met verwijzing vanwege ‘communicatieproblemen en taalachterstand,’ weet Anke van Wijk dat dit vaak anders zit. Al jarenlang geeft ze als consulent-logopedist de training ‘Logopedie: Autisme of ‘gewone’ communicatieproblemen’ binnen Fontys. Ondanks dat autisme niet je expertise is, kun je als logopedist namelijk wel degelijk het verschil maken. En het verschil maakte Anke zeker. Niet alleen voor haar cliënten, maar ook voor vele cursisten. 

Signaalfunctie
“De moeite met communiceren die mensen met autisme hebben, is júist het vakgebied van logopedisten”, zei autismeconsulent-logopedist Anke van Wijk eerder in het Nederlandse Tijdschrift voor Logopedisten. Autisme wordt Autisme Spectrum Stoornis (ASS) genoemd, omdat het zich zeer divers kan manifesteren. Autisme komt voor bij 1 op de 100 personen (in de regio Eindhoven zelfs 3 tot 4 op de 100 personen). Het uit zich altijd door problemen met de communicatie. Daarom worden logopedisten regelmatig geconfronteerd met nog niet met autisme gediagnosticeerde kinderen. Daarmee zijn zij in veel gevallen de eerste persoon die een signaalfunctie heeft. Een vraag die dan ook in de training aan bod komt is: ‘Hoe onderzoek je, als logopedist, of er mogelijk sprake is van autisme en wat zijn dan de vervolgstappen?’. 

Cadeautje voor deelnemers
Praktische handvatten, een handige e-learning en persoonlijke begeleiding, ook deze keer belooft de training van Anke weer leerzaam te worden. Op 7 april 2022 start de training, ga jij hem volgen? Grijp deze laatste kans om deel te nemen en schrijf je hier in. En doe je aan deze laatste editie mee, dan ontvang je als deelnemer de e-learning ‘Werken met Positieve Gezondheid’ cadeau. 

Via deze weg willen we Anke van Wijk vanuit Fontys Pro Health heel hartelijk danken voor haar jarenlange inzet en betrokkenheid!  

Auteur: Rianne van Hoek 

Meer nieuws

Nieuwe complextool brengt complexiteit van vraagstukken in hybride leeromgevingen in het mbo en hbo in kaart
Shark Tank Media Fest brengt innovatie en mentale gezondheid samen in Tilburg
‘Op het podium en voor de klas staan, hebben meer gemeen dan je denkt’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.