Landelijke ethiekdag 2 november 2023

FOR SOCIETY

Op donderdag 2 november organiseren Fontys lectoraat Ethisch Werken (Fontys HRM en Toegepaste Psychologie) en Fontys Commissie ethiek van onderzoek  de jaarlijkse Landelijke ethiekdag. Het thema dit jaar is: ‘Ethiek onder constructie’.

Dit jaar trekken we het thema iets breder en nemen we ook een doorkijkje naar het ethiekonderwijs mee. Hierdoor is de middag, naast de vaste doelgroep van diegenen die zich binnen hogescholen bezighouden met alle ethische vragen rond onderzoek en met wetenschappelijke integriteit, ook voor docenten interessant. Van harte welkom. Meld je uiterlijk 20 oktober aan via deze link.

Programma
12:00   inloop met lunch
13:00   start programma: opening & introductie door Rogier van der Wal, lector Ethisch Werken Fontys HRM en Toegepaste Psychologie
13:10   interview met Arian Steenbruggen, cvb-lid Fontys en Jan Vrielink, voorzitter Commissie ethiek van onderzoek door Lieke van Stekelenburg
13:30   eerste keynote Cok Bakker met tijd voor vragen
14:00   tweede keynote Natascha Kienstra met tijd voor vragen
14:30   korte pauze / verplaatsing
14:45   eerste workshopronde (45 min)
15:30   korte pauze / wissel
15:40   tweede workshopronde (45 min.)
16:25   korte afsluitende act, en daarna een borrel

Workshops
1. De vorming van een ethisch kompas bij studenten, kansrijk of kansloos?
Lieke van Stekelenburg is theoloog en werkzaam als docent bij Fontys HRM en Toegepaste Psychologie.  Zij zit in de afronding van haar promotieonderzoek naar wat het betekent en impliceert om hogeschoolstudenten toe te rusten met een ethisch kompas.

2. De Moral Design Game
Het spel wordt gespeeld onder begeleiding van Rens van der Vorst + studenten. Rens van der Vorst werkt bij Fontys als technofilosoof. Op dit moment is hij bezig om mensen op te roepen hun innerlijke digitale gremlin wakker te kussen.

3a. (eerste ronde) Ethiek van onderzoek in de toekomst
In deze sessie nemen Marianne Sommers en Debby Postulart (beiden lid van de Fontys Commissie ethiek van onderzoek) je mee in de stappen die de commissie sinds haar aantreden in 2013 heeft gezet en hoe we toewerken naar een steeds grotere ethische bewustwording. Met de deelnemers verkennen we graag hoe zij de toekomst van de ethische commissie zien en of en hoe we hierin meer samen kunnen optrekken en van elkaar kunnen leren.

3b. (tweede ronde) Didactisering van onderzoeksintegriteit in het hbo
In deze sessie laten Mariël Kanne (docent ethiek/onderzoeker en covoorzitter Ethische Commissie Onderzoek Hogeschool Utrecht) en Heleen Wellner (strategisch beleidsadviseur Onderwijs en Onderzoek, bestuursstaf Hogeschool van Amsterdam) zien welke stappen er op dit terrein binnen de HU en de HvA al zijn gezet. Ook kijken we graag met de deelnemers welke gezamenlijke behoeften er zijn en hoe we samen kunnen optrekken in het thema onderzoeksintegriteit in studentonderzoek. 

Locatie
Fontys Hogeschool, aula gebouw R5
Rachelsmolen 1, Eindhoven
Klik hier voor een routebeschrijving.

 

Auteur: Marie-José van der Cammen

 

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.