Leraar van het jaar, Steffie van der Meijden, bezoekt Fontys

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Studenten van de Lerarenopleiding Omgangskunde, voltijd jaar drie. Zij waren gisteren uitverkoren om naar het inspirerende verhaal van oud-student én huidig leraar van het jaar, Steffie van der Meijden, te luisteren. ‘Ik wist niet zo goed welke kant ik hierna op wil, maar dankzij Steffie heb ik weer volop inspiratie!’, zegt Nienke Kapteijns, een van de studenten die bij het gastcollege aanwezig was. Sam Newby, een andere student beaamt dit. ‘Hierdoor weet je weer waarvoor je het doet’. 

Docent William Buys nodigt wel vaker oud-studenten uit voor een gastles, maar deze werd wel erg enthousiast ontvangen, zegt hij na afloop. ‘Ik heb echt zitten genieten. De studenten zeiden dat dit de beste gastdocent was die ze ooit gehad hadden. En dat ze trots zijn om ook bij Fontys opgeleid te worden. Dat vind ik erg leuk om te horen. Ik vind het belangrijk om de studenten op deze manier te inspireren en iets extra mee te geven. En een oud-student vindt het vaak ook leuk om iets terug te doen voor de opleiding.’

Loopbaan
Steffie vertelt de studenten welk pad zij bewandeld heeft na haar studie, die ze in 2018 afrondde. Met de Lerarenopleiding Omgangskunde kun je veel kanten op, zo blijkt, want Steffie gaat al tijdens haar opleiding werken bij Vacansoleil Leisure Academy, waarvoor ze ook tweemaal per jaar naar Italië afreist. Daar begeleidt ze studenten, die opgeleid worden tot animatiemedewerker, bij hun stage. Na Vacansoleil maakt Steffie de switch naar het voortgezet speciaal onderwijs en komt ze terecht bij VSO De Sprong, een school voor leerlingen in de gesloten jeugdzorg in Zeist. Om daarna bij haar huidige werkgever in dienst te komen, VSO Heuvelrugcollege, ook in Zeist. Hier is ze zowel mentorleerkracht als PBS (Positive Behaviour Support)-coach.

Omdenken
In 2018 start Steffie met haar eigen website www.onder-wijs.nl. Hierop post ze o.a. blogs over haar werk als docent. De persoonlijke verhalen blijken aan te slaan bij een grote doelgroep. Op de site vind je ook adviezen, trainingen en lesmateriaal, toegespitst op het voortgezet speciaal onderwijs, de schoolsoort waar Steffie haar hart aan verloren heeft. Kenmerkend voor Steffie’s visie op speciaal onderwijs is dat je als docent heel veel kunt bereiken door te kijken naar het gedrag van leerlingen en met de juiste tools daarop in te spelen. Omdenken is daarbij een belangrijke. Zo geeft ze het voorbeeld van een student, die zei dat hij niet kon rekenen en daar erg overtuigd van was. Zij gaf toen als antwoord ‘Je kunt het misschien nu nog niet, maar je gaat het wel leren’. Dat was voor de jongen een eye-opener om ermee aan de slag te gaan en al snel ging hij vooruit.

Steffie zegt na afloop over het bezoek: ‘Het is altijd een feestje om toekomstige professionals te mogen inspireren voor ons fantastische vak. Leerkracht/docent zijn is het mooiste vak wat er is, waar we veel vaker trots op mogen zijn. Ik werd verrast door de mooie vragen en lieve complimenten na afloop van mijn verhaal. Supertof om “thuis” te mogen komen en mijn enthousiasme door te mogen geven. Ik hoop snel weer terug te komen op Fontys om meer te vertellen over het speciaal onderwijs.’

De studenten Omgangskunde waren zo onder de indruk van haar verhaal dat ze Steffie binnenkort gaan opzoeken op haar school in de hoop zo nog meer kennis op te doen over het speciaal onderwijs.

 

 

Auteur: Claudia Boets

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.