Masterclass – mentale gezondheid met Israël van Dorsten

FOR SOCIETY

Israël van Dorsten (29) is een van de negen kinderen van Ruinerwold. In 2019 werd zijn verhaal wereldnieuws toen hij de Drentse boerderij ontvluchtte en in een café om hulp vroeg. Drie jaar later schreef hij de bestseller Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold. Marcel van Herpen gaat tijdens de derde Fontys Masterclass in gesprek met Israël over zijn boek en over mentale gezondheid.

Stille Schade
Israël beleefde een jeugd vol fysiek en psychisch geweld. “Voor mij bracht de mentale mishandeling de grootste schade.” Samen met studiegenoten richtte hij tijdens zijn studie Film en Audiovisuele media het project Stille Schade op. Met dit project vragen we aandacht voor psychisch geweld.
Vorig jaar is Israël gestart met een studie Sociologie aan de Universiteit Utrecht, om ‘dingen breder te trekken en maatschappelijke onderwerpen te begrijpen’. Het uitgeven van het boek Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold. is voor Israël een manier om zijn verhaal te verwerken. Met het onderwerp bezig zijn, dat ís een verwerkingsproces. En ik ben blij dat mensen het blijkbaar graag lezen. Iedereen heeft wel een verhaal, maar om het zó op te schrijven dat het gelezen wordt, en dat mensen dat waarderen, dat geeft mezelf ook een bevredigend gevoel.” 

Fontys Masterclass is de opvolger van de reeks Denk Groter Debatten die Fontys sinds 2012 samen met Omroep Brabant organiseerde. In een ‘college tour-achtige’ setting bespreekt presentator Marcel van Herpen samen met studenten en een gast een maatschappelijk relevant thema.

Aanmelden
De Masterclass met Israël van Dorsten vindt plaats op maandag 20 maart, vanaf 15.00 uur in het Parktheater Eindhoven. Naast studenten en medewerkers van Fontys zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom. Het bijwonen van de bijeenkomst is gratis. De Masterclass maakt deel uit van de Dutch Happiness Week die Fontys Hogeschool en Parktheater Eindhoven ieder jaar in maart organiseren. Aanmelden voor de masterclass kan via de website.

Fontys helpt!
Wist jij dat je als student bij Fontys terecht kunt met vragen of hulp over mentale problemen? Als je hulp zoekt of steun kan gebruiken kijk dan op fontys.nl/helpt

 

Auteur: Anneke van Beek 

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.