Meer aandacht voor veroudering in het Fontysonderwijs

FOR SOCIETY

Onlangs is het nieuwe Fontysnetwerk ‘Age & Ageing’ gelanceerd, met als doel meer aandacht te besteden aan de thema’s veroudering en vergrijzing in het onderwijs, en op deze thema’s nauwer met elkaar samen te werken. Het netwerk wil verschillende disciplines binnen Fontys Hogeschool verbinden en is onderdeel van het Centre of Expertise Health.

Het initiatief voor dit netwerk komt voort uit het voormalige domeinprogramma Ageing Society en uit de erkenning dat de thema’s veroudering en vergrijzing vaak onderbelicht blijven in het onderwijs, bijvoorbeeld vanwege negatieve stereotypen over oudere mensen. Het netwerk wordt gecoördineerd door docent-onderzoekers Eric Schoenmakers en Iris van Venrooij.

“Veroudering en vergrijzing zijn vraagstukken waar veel van onze professionals in opleiding mee te maken krijgen”, aldus Iris. “Met het netwerk willen we stigmatiserende percepties helpen veranderen en samen leren over deze onderwerpen. We hopen collega’s enthousiast te maken om de thematiek meer ruimte te geven in het onderwijs. Het platform biedt bovendien de kans op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen om kennis, ervaringen en voorbeelden te delen. Er bestaan voldoende mooie manieren om het thema veroudering en vergrijzing in het onderwijs te verweven, daarvoor hoef je nauwelijks nog het wiel uit te vinden. Maar je moet elkaar wel weten te vinden, om gezamenlijk te professionaliseren.”

Onderwijsmateriaal ontwikkelen
De ambities zijn groter dan verbinding en enthousiasmering alleen. Eric vertelt: “Een ander doel, wellicht iets verder op de horizon, is dat collega’s binnen de community meedenken over nieuw onderwijs, onderwijsmateriaal of bestaand onderwijsmateriaal met elkaar uitwisselen.” Vanuit het netwerk wordt momenteel al onderwijsmateriaal ontwikkeld, namelijk breed inzetbare kennisclips over veroudering en vergrijzing.

Externe partners
Steeds meer onderwijs is gesitueerd in de beroepspraktijk. Vanuit het netwerk wordt ook bekeken hoe externe partners betrokken kunnen worden bij het onderwijs over veroudering en vergrijzing. Binnen het netwerk kunnen bijvoorbeeld praktijkopdrachten uitgezet worden, waar vervolgens andere netwerkpartners weer op kunnen aanhaken, of andersom.

Meedoen
Deelnemers aan het netwerk worden ambassadeurs voor het onderwerp veroudering en vergrijzing binnen hun instituut en/of opleiding. Ze krijgen toegang tot de Teams-omgeving van het netwerk en worden uitgenodigd voor fysieke bijeenkomsten waarin leden elkaar kunnen ontmoeten. “Een ambassadeur is iemand die zich binnen het eigen instituut hard maakt voor het belang van veroudering en vergrijzing in het onderwijs” sluit Iris af.

Heb je interesse om lid te worden van het netwerk ‘Age & Ageing’? Meld je dan aan voor de Teams-omgeving en stel jezelf voor in het kanaal ‘Kennismaken’.

Contactinformatie
Neem voor meer informatie contact op met de coördinatoren van het netwerk: Eric Schoenmakers en Iris van Venrooij

Auteur: Christel Ruijs

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.