Meer mensen de kans geven op een gezond leven

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Hoe zorg je ervoor dat meer mensen een eerlijke kans krijgen op een gezond leven? Het Centre of Expertise Health werkt aan deze missie met de kickstart van negen initiatieven en onderzoeken. Naast de gedeelde missie hebben ze met elkaar gemeen dat er multidisciplinair én met het werkveld wordt samengewerkt.

De antwoorden op vraagstukken over ‘gezond leven’ kunnen uit honderden hoeken komen, maar één gegeven staat als paal boven water: je moet ervoor samenwerken, disciplines verbinden en elkaar versterken. Het Centre of Expertise Health maakt hier werk van, via onderzoek en innovatie waarbij samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld centraal staat.

Eerlijke kansen
In dit kader is in februari 2023 een call uitgezet: Impact for Health, met als doel nieuwe initiatieven te stimuleren, samenwerkingen te versterken of een extra impuls te geven aan de doorwerking van onderzoek. Alles vanuit de doelstelling: voor meer mensen eerlijke kansen creëren op een gezond leven. Naar aanleiding van de call zijn negen initiatieven geselecteerd, die elk op hun eigen manier een impactvolle bijdrage willen leveren aan de genoemde missie. Binnen deze missie is bij het Centre of Expertise Health specifieke aandacht voor de thema’s gezondheidsvaardigheden, gezonde leefomgeving en samenzorg voor de toekomst.

Op 25 mei 2023 kwamen de negen projectleiders voor het eerst bij elkaar. Dat samenwerking bij iedereen hoog in het vaandel staat, was direct duidelijk: de initiatieven verbinden verschillende Fontysinstituten en het werkveld is in elk project een vaste partner.

Van groen industrieterrein tot zelfredzame woonwijk
Eén initiatief gaat over vergroening van bedrijventerreinen, een proces dat vooralsnog langzaam verloopt. Projectleider Mayke van Dinter onderzoekt wat hiervan de oorzaken zijn en welke gevolgen dit heeft voor de leefomgeving: “In ons project richten we ons op vragen als: welke obstakels moeten we overwinnen en wat kunnen we leren van plekken waar het groen wel succesvol is geïmplementeerd?”. Projectleider Marc van Bakel houdt zich de komende maanden bezig met leren, door het creëren van interactieve 360° video’s, als lesmateriaal door (toekomstige) professionals. Alles draait daarbij om interprofessioneel samenwerken. Project KwilT gaat het over samenredzaamheid in een Tilburgse woonwijk waar jongeren met een beperking en ouderen samen leven. Hélène van den Nieuwenhoff is projectleider en vertelt: “Onze eerste doelstelling is om de meerwaarde van een buurtverbinder te bepalen, iemand die bijdraagt aan samenredzaamheid en welbevinden van de kwetsbare buurtbewoners.”

Toekomstplannen
Komend najaar lanceert het Centre of Expertise Health opnieuw een call voor onderzoek en initiatieven, wederom gericht op de centrale missie ‘eerlijke kansen op een gezond leven voor iedereen’.

Een overzicht van alle negen projecten is te vinden op www.fontys.nl/health
Wil je meer weten of meedoen? Stuur een berichtje naar health@fontys.nl

Auteurs: Kelsey Leijtens en Christel Ruijs

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.