In een wereld waarin we beïnvloed worden door social media, is het soms goed erbij stil te staan dat niet alles wat we online tegenkomen een realistische afspiegeling is van de werkelijkheid. Dit heeft een grote impact op hoe we de werkelijkheid en onszelf beleven en zien, vaak met negatieve gevolgen. Om aandacht te geven aan dit probleem, ontwikkelden studenten van Fontys ICT Misty; een kunstobject wat bijdraagt aan bewustwording van dit effect en laat zien wat er schuilgaat achter het perfecte plaatje.
Het perfecte plaatje
De grootste huizen, de meest luxe restaurants en personen met perfecte lichamen; we zien het dag in, dag uit op social media voorbijtrekken. Maar wat we zien zijn alleen de mooiste momenten, de highlights van elkaars leven, vaak geënsceneerd. Hoe meer likes, des te beter! We zien om ons heen een wereld vol perfectie en succes, maar zelden zien we de realiteit van het dagelijks leven gerepresenteerd in die eindeloze beeldenreeks. Het gevolg is dat we onszelf daaraan gaan meten, met de gevolgen vandien.
Fontys ICT studenten Lisanne Verbeet en Lieke van der Voort volgden de minor Arts & Interaction aan het St. Joost. Zij onderzochten dit maatschappelijk probleem van streven naar perfectie, waar influencers en reclames een diepe impact hebben op ons zelfbeeld en de manier hoe we onszelf presenteren aan de buitenwereld. Zo ontstond het project “The Filtered Perfection” met als hoofdrolspeler kunstobject ‘Misty’.
Misty
Met Misty, willen Lieke en Lisanne de mythe van de Instagram-perfectie doorbreken, door een bewustzijn te stimuleren van de dagelijkse realiteit die we allemaal ervaren. Op een toegankelijke en leuke manier willen zij laten zien dat dit gebeurt, dat de echte persoon achter een foto mooier is dan de perfecte foto zelf.
De installatie is een abstracte representatie van een mens die zich anders voordoet dan dat ze daadwerkelijk is. Boven in de bol ligt een apparaat dat mist maakt. Het water verdampt en creëert een gordijn van mist om de installatie heen. De mist symboliseert het masker dat mensen op hebben naar de buitenwereld. Vanuit de bol lopen er led strips, als een soort aderen, naar een 3D-geprint hart dat in het midden van de installatie hangt. Deze strips hebben een gekleurde, pulserende hartslag animatie om het kleurrijk en levendig te maken. Door geluid toe te voegen aan de installatie proberen ze de gewenste bewustwording te versterken. Uit de ene box hoor je alleen perfecte dingen en uit de andere box komt een fluisterend geluid met de waarheid.
Innovations Insight
Lisanne en Lieke presenteerden hun installatie tijdens Innovations Insight. Dit was voor hen het ultieme moment om te laten zien waar ze gedurende hun minor mee bezig zijn geweest. Misty was een opvallende verschijning op het event en dat bleef niet onopgemerkt. Zij behaalden namelijk met Misty de derde plek en werden beloond met een SPARC-award. Een mooie waardering voor hun waardevolle project!
Innovations Insight vindt ieder semester plaats in het Fontys ICT InnovationLab op Strijp-T. Op 22 juni is de volgende editie. Wil je daarbij aanwezig zijn? Meld je hier aan.