Nieuwe canon van Limburg gepresenteerd

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Op woensdag 30 oktober 2024 werd de Nieuwe canon van Limburg gepresenteerd, zowel digitaal als in boekvorm. Gouverneur Emile Roemer nam tijdens het symposium ‘Truuk nao hoes’ bij Fontys Lerarenopleiding Sittard het eerste exemplaar in ontvangst. Hij wees daarbij op het grote belang van het vak geschiedenis op school. De Nieuwe canon hoopt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het begrijpen van de geschiedenis van de eigen omgeving door leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

De Canon van Limburg uit 2009 is herzien op basis van nieuwe feiten en inzichten, waarbij vensters zijn herschreven, samengevoegd of verwijderd, wat heeft geleid tot 54 rijk geïllustreerde vensters die het verhaal vertellen van het gebied dat we nu Limburg noemen. Tijdens het symposium werden de deelnemers meegenomen door een boeiend programma van inspirerende lezingen en interactieve workshops, waarmee samen door de inhoud van de Nieuwe Canon werd gegaan en verkend hoe deze van betekenis kan zijn voor het onderwijs.

Van Romeins badhuis tot Pinkpop
De nieuwe canon van Limburg voert  langs de hoogte- en dieptepunten van de Limburgse historie op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Vele verhalen en treffende illustraties schetsen een boeiende en veelkleurige geschiedenis van het Maasland van weleer, waarin een rol is weggelegd voor onder andere het 250.000 jaar oude Belvédère-mes, het Romeinse badhuis in Heerlen, Maria van Gelre en Gulik, de vestingwerken van Sittard, de Weertse beeldenstorm, Pierre Cuypers, de razzia van Roermond, Pinkpop en het Verdrag van Maastricht. Het resultaat is een prikkelend en vaak verrassend overzicht van ontwikkelingen, gebeurtenissen, personen en zaken uit het verleden van de provincie.

14 nieuwe vensters
Op initiatief van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) herzag een groep deskundige auteurs onder leiding van historicus en erfgoedspecialist Chris Dols de historische canon van Limburg uit 2009. Op basis van recente feiten en inzichten uit binnen- en buitenland werden de vensters herschreven, samengevoegd of verwijderd. Veertien vensters zijn gloednieuw.

Habetspenning toegekend
Kartrekkers van het project Maurice Heemels – coördinator bacheloropleiding geschiedenis in Sittard – en Chris Dols werden aan het einde van het symposium door LGOG-voorzitter Jacques van Rensch verrast met de toekenning van de Habetspenning. De Habetspenning werd in 1998 geïntroduceerd als Jaarprijs van het LGOG om daarmee een persoon, vereniging, institutie, bedrijf of initiatief binnen of buiten het genootschap erkenning te tonen voor de afronding van een uitzonderlijke activiteit, waarmee de zorg voor het Limburgs erfgoed nieuw elan heeft gekregen. 

Auteur: Linda Koster

Meer nieuws

Het herwinnen van betonmaterialen uit gebouwen
Fontys werkt aan toekomstbestendige ‘sticky campus’ in Venlo
Nieuwe master Applied Quantum Technology start in 2025

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.