Onderzoekers dragen bij aan verduurzaming verdienmodel mkb

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Ondernemers willen best bijdragen aan de verduurzaming van onze economie, maar weten vaak niet waar te beginnen. Hun grote vrees: investeringen die geen rendement opleveren. Daarom ontwikkelden Fontysonderzoekers Jean Louis Steevensz en Chris Maliepaard een simulatietool op basis van Dynamic Business Modeling. Vakblad Holland Management Review besteedt er in haar juli-september-nummer uitgebreid aandacht aan.

Veel ondernemingen verschuiven hun business focus van de verkoop van alleen producten naar de verkoop van diensten speciaal gebaseerd op deze producten. Dit wordt ‘servitization’ genoemd. Het mes snijdt aan twee kanten: de klant profiteert van betere productprestaties en een verlengde product-life-cycle, en de aanbieder vergroot zijn omzet en verstevigd zijn klantrelatie. Nadeel is echter dat voor de aanbieder de business transformatie naar servitization complex is en risico’s kent. Het door Steevensz en Maliepaard ontwikkelde simulatiemodel geeft vooraf inzicht in de complexiteit, de risico’s en het rendement dat met deze transformatie gepaard gaat. Steevensz: ‘Met ons model zien ondernemers wat de effecten zijn van bepaalde beslissingen of koersveranderingen, waardoor het risico op onrendabele investeringen daalt.’

Erkenning
De publicatie vervult beiden met ‘enige trots’, vertelt Jean Louis. ‘We zien het als een vorm van erkenning. Daarnaast sluit deze publicatie mooi aan bij de ambitie van Fontys om laten zien dat praktijkgericht onderzoek maatschappelijk impact kan hebben.’ Intussen heeft het artikel al de nodige respons en belangstelling opgeleverd, aldus Jean Louis. ‘Er is interesse om op basis van dit onderzoek een zogenaamde LLO (leven lang ontwikkelen) module te ontwikkelen, waar andere bedrijven dan weer van kunnen profiteren. Verder hebben Chris en ik al ideeën voor een vervolgpublicatie: een academische publicatie waarin we diepgaander gebruikte modellen willen gaan bespreken.’

Lees hier het volledige artikel in vakblad Holland Management Review: HMR-211_Steevenz-nhmtqh.pdf

Meer nieuws

Challengeweek040: Studenten lossen uitdagingen werkveld op
Fontys for Society Event: Samen trots vooruit
Fontys for Society Event: Samen trots vooruit

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.