Er is veel aan de hand in de wereld: oorlog, klimaatverandering, snelle technologische innovatie, immigratie, politieke verschuivingen en toenemende polarisatie. Welke rol spelen de media in ons beeld van deze problemen? En hoe kunnen we bepaalde patronen herkennen? Tijdens een openbaar college op dinsdagavond 12 november duiken we in dit onderwerp samen met Danielle Arets (lector designing journalism) en Rogier van der Wal (lector ethisch werken). Het college is gratis toegankelijk, maar graag wel vooraf aanmelden.
Af en toe krijg je het idee dat de wereld in brand staat. Naast eerder geschetste problemen komen er wekelijks #metoo-schandalen naar buiten en horen we verhalen over toxisch leiderschap. Ook is er een toename van mentale problemen bij jongeren en zijn we nog niet klaar met de toeslagenaffaire. Je zou er somber van kunnen worden of zelfs de media gaan mijden. Maar welke rol spelen die media eigenlijk bij de beeldvorming over wat er momenteel speelt in de maatschappij? Het maakt nogal wat uit wat de insteek van het nieuws is, welk perspectief wordt gekozen en hoe het nieuws in beeld wordt gebracht. Dat gaan we in dit openbaar college bestuderen, maar daar blijft het niet bij, we gaan ook bekijken hoe we deze beelden vanuit verschillende perspectieven kunnen duiden en hoe we om kunnen gaan met de emoties die ze oproepen. Ook framing komt daarbij aan de orde.
Danielle Arets is een ervaren design onderzoeker met een achtergrond in cultuur-en wetenschapsstudies, mediawetenschap en journalistiek. Ze werkte als associate lector strategische creativiteit bij Design Academy Eindhoven. Vanaf 2018 werkt ze bij Fontys Journalistiek, eerst als lector journalistiek en innovatie, vanaf 2023 als lector designing journalism. Arets testte afgelopen jaar onder 1300 jongeren op Lowlands en de Zwarte Cross welke emoties bepaalde journalistieke beelden bij hen oproepen en hoe ze daarmee omgaan.
Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Hij werkte eerder voor onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, de gemeente Almere, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aeres Hogeschool Dronten. Sinds september 2022 werkt hij als lector ethisch werken bij Fontys HRM en Toegepaste Psychologie. Van der Wals insteek is dat ethiek niet iets abstracts is, maar juist voor het oprapen ligt: geen dag zonder ethiek! En we krijgen er allemaal mee te maken, dus ermee oefenen loont. Van der Wal gaf eerder voor het Nederlands Klassiek Verbond al lezingen over framing, nepnieuws en alternatieve feiten in de oudheid en nu.
Wat, waar en hoe?
Openbaar college, dinsdag 12 november, 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg.
Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via dit formulier.
Fontys Hogeschool organiseert dit college in samenwerking met de Kennismakerij (bibliotheek Midden-Brabant).
Openbare colleges Fontys
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, onderzoekers, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Meer informatie over onze colleges vind je op de website.