Openbaar college: De impact van artificiële intelligentie op ons dagelijkse leven

FOR SOCIETY

We hebben het misschien niet in de gaten, maar artificiële intelligentie (AI) heeft een grote invloed op ons dagelijkse leven. Het zit in je auto, in je slimme thermostaat, je smartphone en zelfs in je wasmachine. Nieuwe technologieën kunnen ons veel moois brengen, maar kunnen ons ook schaden. Fontys-onderzoekers Erdinç Saçan, Jo-An Kamp en docent Danny Bloks zullen in dit openbaar college beide kanten van de medaille tonen en je helpen hierin een goede balans te vinden. Dit college vindt plaats op donderdagavond 30 maart in de LocHal in Tilburg. Het college is gratis toegankelijk, maar graag wel vooraf aanmelden.

Het lijkt een ver-van-je-bed-show, maar AI is waarschijnlijk dichterbij dan je denkt. Misschien is een van je buren wel in het bezit van een Ring-deurbel, waarmee hij kan zien wie er aan de deur staat als hij niet thuis is. Superhandig voor die buurman natuurlijk, maar misschien niet zo goed voor jou of voor je opgroeiende kinderen. Want, wat ziet die deurbel eigenlijk als er niemand (naar om) kijkt? Waar wordt die data opgeslagen? En wie kan die beelden allemaal bekijken? En is die deurbel eigenlijk wel goed beveiligd?

Siri en Alexa
Met nieuwe technologische oplossingen komen vaak ook nieuwe problemen om de hoek kijken. Virtuele assistenten als Siri en Alexa gebruiken AI om gesproken taal te begrijpen en te reageren op vragen en verzoeken van gebruikers. Hartstikke handig. Maar ze staan ook ‘constant aan’ en daardoor staan wij dus ook ‘constant aan’, ze veranderen ons als mens, want denk maar eens na: zouden wij ons anders gedragen als we ons onbespied wanen?

Tunnel 
Aanbevelingssystemen van Netflix, Amazon en Spotify gebruiken AI om te voorspellen welke films, producten en muziek je waarschijnlijk leuk zult vinden op basis van je eerdere keuzes en gedrag. Maar ze zuigen ons óók in een tunnel waar wellicht lastig uit te komen is. Nu is een verkeerd aanbevolen film niet echt een ramp, maar het wordt een ander verhaal als je via een algoritme op zoek gaat naar een nieuwe liefde na het beëindigen van een gewelddadige relatie. Om maar iets te noemen…

Kritisch nadenken
Nieuwe technologieën kunnen ons veel moois brengen, maar ze kunnen ons ook schaden. In dit college zullen we beiden kanten van deze medaille benadrukken en je helpen hoe je hier een goede balans in kunt vinden. Niet vanuit de insteek om vóór of tegen nieuwe ontwikkelingen te zijn, maar wel met de insteek je kritisch na te laten denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren met dit soort toepassingen, voor nu en in de toekomst. Én, we laten je dingen zien en zelf uitproberen!

Wat, waar en hoe? 
Openbaar college, donderdag 30 maart, 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur), LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg. Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via dit formulier 
Fontys Hogeschool organiseert dit college in samenwerking met de Kennismakerij (bibliotheek Midden-Brabant). 

Erdinç Saçan is docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en daarnaast practor (onderzoeker) bij ROC Tilburg. Hij is expert in educational technology, inclusieve artificiële intelligente en generatieve AI. Saçan schrijft boeken, blogs en artikelen over actuele technologische ontwikkelingen en het onderwijs.

Jo-An Kamp is docent ICT, onderzoekt de impact van technologie op de maatschappij vanuit het Fontys-lectoraat Moral Design Strategy en stond aan de wieg van de Technology Impact Cycle Toolkit die is ontworpen om mensen na te laten denken en betere beslissingen te laten nemen over de impact en implementatie van technologie.

Danny Bloks is coördinator en docent bij de Fontys AI Community en houdt zich bezig met het opleiden van studenten in artificiële intelligentie. Hij heeft veel ervaring met de impact van technologie, en met name AI, op onze maatschappij. Danny is van mening dat iedereen ervaring met AI zou moeten hebben opgedaan om de impact daarvan op onze professionele en persoonlijke levens te kunnen inschatten en is daarom in 2020 de minor ‘AI for Society’ gestart.

Openbare colleges Fontys
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Meer informatie over onze colleges vind je op de website. 

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.