Openbaar college: Gaat technologie de mensheid redden?

FOR SOCIETY

Als het gaat om technologische ontwikkelingen balanceren we vaak tussen hoop en vrees. De een hoopt dat technologie ons verlost van saaie taken waardoor we meer ruimte krijgen voor innovatie en creativiteit. De ander vreest dat het de techbedrijven alleen om geld gaat en dat de wetgeving te ver achterloopt om ons voor onheil te behoeden. Lectoren Mark de Graaf en Bart Wernaart bieden ons in een openbaar college verschillende invalshoeken om de nieuwste technologische ontwikkelingen te duiden. Dit college vindt plaats op dinsdagavond 4 juni in de LocHal in Tilburg. Gratis toegankelijk, maar graag wel vooraf aanmelden.

Het is een spannende tijd, want met artificiële intelligentie hebben we iets losgelaten zonder vooraf goed na te denken over hoe we ermee omgaan. Nepnieuws is amper nog te herkennen, banen en taken worden overgenomen door geautomatiseerde systemen en ook in ons dagelijks leven is de invloed van technologie groot. De technologietrein dendert voort. Hoe gaan we dit in goede banen leiden? Kunnen we überhaupt nog ingrijpen? We willen niet in doemscenario’s verzanden: maar dit is in elk geval niet het moment om te gaan zitten slapen.  

Bart Wernaart heeft jarenlange ervaring als jurist en docent ethiek. In zijn huidige functie van lector moral design strategy en wil hij een brug slaan tussen technologie, maatschappij en ethiek. Door onze digitale samenleving menselijker te maken, wil hij bijdragen aan het verkleinen van de afstand tussen individu en organisatie.

Mark de Graaf werkte bij de TU Eindhoven en heeft zijn sporen verdiend op de onderwerpen playful interactions, en emergence in complex systems. Bij Fontys is hij lector interaction design en leading lector van het Centre of expertise Inclusive Society. In die laatste rol richt hij zich op een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zicht thuis voelt en tot zijn recht komt.

Wat, waar en hoe? 
Openbaar college, dinsdag 4 juni, 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg. 
Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via dit formulier.
Fontys Hogeschool organiseert dit college in samenwerking met de Kennismakerij (bibliotheek Midden-Brabant). 

Openbare colleges Fontys
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, onderzoekers, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Meer informatie over onze colleges vind je op de website

Tekst & contact: Ingrid Oonincx

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.