Opleiding van de toekomst: Zorg en Technologie bij Fontys

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De zorgsector voorzien van innovatieve, technische hulpmiddelen en tools. Dat is waar de tweejarige Fontys Ad-opleiding (hbo-niveau) Zorg en Technologie aan werkt. (Toekomstige) professionals worden opgeleid in zorg en welzijn, met specifieke aandacht voor technologie. Zij leren over nieuwe technieken en toepassingen die de kwaliteit van leven verbeteren. Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid biedt deze praktijkgerichte Ad-opleiding aan in elke opleidingsvariant: voltijd, deeltijd én duaal. 

Van wens naar oplossing 
De gezondheidszorg wordt steeds complexer en van zorgvragers wordt steeds meer eigen verantwoordelijkheid verwacht. Technologie speelt hierbij een belangrijke factor. Binnen de opleiding Zorg en Technologie leren studenten hoe ze verbindingen leggen tussen zorg én techniek, en hoe ze bij de toepassing van technologie in de zorg kunnen helpen, adviseren en innoveren. Zo worden deze professionals Adviseurs Zorg en Technologie. Zij weten uiteindelijk de wensen van de doelgroep te vertalen naar een passende technische oplossing. 

Over de opleiding 
De opleiding Zorg en Technologie is een praktijkgerichte Ad-opleiding. De term Ad staat voor Associate degree; een opleiding op hbo-niveau waarbij je binnen twee jaar een erkend diploma haalt. Deze Ad-opleiding werd al in deeltijd en duaal aangeboden bij Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. Vanaf het studiejaar 2022-2023 komt daar ook de voltijdvariant bij. 

Samenwerking Fontys en Kempenhaeghe 
Leren in de praktijk speelt een belangrijke rol binnen de Ad-opleiding Zorg en Technologie, waardoor verbinding met de werkvloer van essentieel belang is. Fontys en Kempenhaeghe hebben daarom hun krachten gebundeld. Kempenhaeghe is het expertisecentrum voor epilepsie, epilepsie woonzorg, slaapproblemen en neurologische leer- en ontwikkelingsproblemen. Binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg zijn tien stageplaatsen beschikbaar voor de voltijdopleiding. Clustermanager bij Kempenhaeghe Gerard van Cranenbroek: “In de zorg staan we de komende jaren voor belangrijke uitdagingen. Enerzijds zien we dat er minder handen beschikbaar komen en anderzijds zien we dat er steeds meer technologie beschikbaar komt. Het één lost het ander mogelijk op. In samenwerking met Fontys starten we daarom binnen ons centrum met de voltijdvariant Zorg en Technologie. Daarnaast bieden we als werkgever eigen medewerkers de ruimte om in het duale traject aan de slag te gaan, en het geleerde vervolgens meteen hier in de praktijk te brengen.” 

Wat gaat een student doen? 
Studenten van de opleiding Zorg en Technologie verdiepen zich in de essentiële aspecten van zorg, zorgprocessen, welzijn, veiligheid en techniek en technische processen. Ze werken aan de hand van diverse thema’s zoals Zorg op afstand, Robotica en Stimulering van gezonde leefstijl. In de praktijkblokken is samen met medestudenten, docenten en de werkgever, aandacht voor projecten uit de praktijk in een Community of Practice. Binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe kijken de studenten naar de zorg op de werkvloer. Daarnaast werken ze aan de vaardigheden die de zorg voor cliënten met epilepsie en bijkomende problematiek mogelijk maken. 

Nieuwsgierig geworden?
In deze voorlichtingspresentatie legt Joost Marx, Fontys docent, alles uit over de inhoud van de opleiding. En in dit artikel lees je waarom juist déze opleiding de zorg efficiënter maakt en toekomstperspectief biedt. Op de website van Fontys is meer informatie te vinden over de opleiding Zorg en Technologie in de varianten: deeltijd, duaal en voltijd. Aanmelden en contact opnemen kan ook via de opleidingspagina’s.

Vragen? Bel Stan Ockers (opleidingsmanager Ad Zorg en Technologie) 088 5081603 of mail naar s.ockers@fontys.nl

Meer nieuws

Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project
Lectorale Rede – Groot verschil door klein te doen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.