Rapport over doorwerking praktijkgericht onderzoek

FOR SOCIETY

“De kunst van het verbinden” is de titel van een onderzoeksrapport over het fenomeen doorwerking van praktijkgericht onderzoek. Het boekje is op de Impactconferentie van 11 mei 2023 aangeboden aan de directeur van Regieorgaan SIA, Mariska van der Giessen, door lector Margo Brouns van Fontys Hogeschool. 

Het rapport bevat de uitkomsten van een net afgerond verkennend onderzoek, dat Margo samen met onderzoekers van het Rathenau Instituut en medewerkers van SIA heeft uitgevoerd. “Hoe ziet doorwerking er precies uit, en hoe komt het tot stand?” – deze vraag was leidend bij het acht maanden durende onderzoek, waarbij zeven RAAK-mkb projecten zijn onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat doorwerking een rijk en veelzijdig fenomeen is. Het team is een grote diversiteit aan gedaanten van doorwerking tegengekomen. Daarnaast blijkt dat het leggen van passende verbindingen met mensen, objecten en organisaties een cruciaal onderdeel is van het realiseren van doorwerking. De onderzoekers zagen ook dat onverwachte en ongeplande interventies een belangrijke rol kunnen spelen in de doorwerking van het onderzoek. Door alertheid en goede timing worden onvoorziene kansen gecreëerd of gezien. In het rapport wordt dit beschreven als “Kairos”: het is een kunst om op het juiste moment de kansen te zien en te grijpen, en daarmee doorwerking te realiseren.

Lees het volledige rapport in de download bij dit artikel. 

 

 

geplaatst door: Monique van Laar

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.