Regio Venlo slaat handen ineen voor praktijkgerichte havo

FOR SOCIETY

Havo-leerlingen zijn slimme doeners die vaak graag praktisch bezig zijn. Daarom slaan de gemeente Venlo, Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO), Fontys en Supply Chain Valley de handen ineen voor een praktijkgerichte havo, zodat leerlingen ook in de praktijk steeds meer worden uitgedaagd. Daarbij kan voor havo-leerlingen de overgang naar het hbo soepeler verlopen. 

Leerlingen van de drie middelbare scholen van OGVO gaan bij de praktijkgerichte havo aan de slag met realistische opdrachten van het bedrijfsleven en de regio. Ze krijgen uitdagende mini-colleges, meeloopdagen en activiteiten gericht op loopbaanbegeleiding. Dit vindt allemaal plaats op locatie bij Fontys University of Applied Siences in Venlo, in samenwerking met bedrijven uit de regio. Bij deze bedrijven zullen de leerlingen ook bedrijfsbezoeken afleggen. 

Doorlopende leerlijn
Voor het onderwijs is samenwerking in de regio steeds belangrijker. ‘We willen leerlingen breed kennis laten maken met wat er mogelijk is qua vervolgonderwijs en beroepen,’ aldus André Kagchelland, docent Blariacumcollege en mede-oprichter van Havo-P. ‘De leerlingen komen er zo nog beter achter wat ze wel of niet leuk vinden, waar ze goed in zijn, wat ze nog te ontwikkelen hebben, welke vervolgopleiding het beste bij hen past en welke toekomstige beroepsmogelijkheden er zijn. Daarnaast werken we met Fontys op deze manier aan een doorlopende leerlijn, om de aansluiting van havo naar hbo beter te laten verlopen.’ 

Projectmatig werken
Chantal Teeuwen, program manager International Business, Fontys Venlo beaamt dit: ‘De havo was tot nu toe vooral theoretisch, terwijl we in het hbo juist projectmatig werken. Het is mooi dat we hiermee beter de brug tussen havo en hbo kunnen slaan. Omdat we het belangrijk vinden talenten voor onze regio te behouden, moeten we leerlingen laten zien en beleven wat die regio te bieden heeft. Onze projectmatige werkwijze is voor havo-leerlingen een optimale voorbereiding op een succesvolle hbo-studie. Door projecten en bedrijfsbezoeken krijgen ze ook een beter beeld van het beroepenveld en kunnen ze een betere studiekeuze maken. En als kleinschalige campus met intensief samenwerkende opleidingen kunnen we hen een breed scala aan activiteiten en vooral ervaringsmomenten bieden.’ 

Werken in Venlo
Ook de gemeente Venlo is blij met de samenwerking. Elske Westerdaal, directeur gemeente Venlo, zegt hierover: ‘Als gemeente vinden wij het belangrijk om een aantrekkelijke stad te zijn voor leerlingen, studenten, werkgevers en werknemers. Wij willen het vestigingsklimaat positief beïnvloeden, zodat scholieren bewust kiezen om in Venlo te blijven wonen en hun carrière hier voort te zetten. Daarnaast willen we scholieren een inkijk geven in het werken voor gemeente Venlo en hen hier enthousiast over maken!’ Dat geldt ook voor Supply Chain Valley: ‘Als vertegenwoordiger van het logistieke bedrijfsleven vinden wij het heel belangrijk dat de logistiek aandacht krijgt binnen het voortgezet onderwijs’, aldus Hans Aerts, directeur externe onderwijsbetrekkingen. 

In september zijn 15 leerlingen van OGVO gestart en inmiddels is de groep al gegroeid naar 19 leerlingen. De eerste reacties zijn positief: ‘Het is leuk om praktisch bezig te zijn. Ik ben gemotiveerder, leer ook leerlingen van de andere scholen kennen en ik kom er steeds meer achter wat bij mij past’, zegt een van de leerlingen van havo praktijkgericht.

Auteur: Fabiënne Stoffels, marketing en communicatie OGVO

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.