Rogier van der Wal nieuwe lector Ethisch werken

FOR SOCIETY

Het college van bestuur van Fontys heeft Rogier van der Wal benoemd als lector van het nieuwe lectoraat Ethisch werken (Fontys HRM en Toegepaste Psychologie). De benoeming is ingegaan op 1 september 2022. Rogier van der Wal is daarnaast ook lector Ethiek en Landbouw bij Aeres Hogeschool in Dronten.

Verschillende voorbeelden van immoreel en amoreel gedrag hebben de afgelopen jaren het nieuws gehaald. In de financiële sector maar ook in de auto-industrie, het (hoger) onderwijs, sport, vastgoed en de zorg is er gesjoemeld en gefraudeerd met data, geld en goederen. Recentelijk werd door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst pijnlijk duidelijk hoe erg dingen mis kunnen gaan als er geen of te weinig aandacht aan de morele aspecten wordt besteed.

Ethisch werken
Wat verstaat het lectoraat onder het begrip ‘ethisch werken’? Ethisch werken kun je in een notendop karakteriseren als ‘ernaar streven het goede te doen’ in specifieke (werk)situaties. Om dit te kunnen doen, moeten professionals (van morgen), managers en bestuurders ethische dilemma’s (leren) herkennen en tot een eigen moreel oordeel kunnen komen. Nóg belangrijker echter is dat zij gemotiveerd zijn om daadwerkelijk moreel te handelen naar aanleiding van deze oordeelsvorming. Het lectoraat ethisch werken wil de komende jaren vol enthousiasme en toewijding de uitdaging aangaan om ethisch werken verder te onderzoeken en expliciet op de agenda te zetten bij mens(en) en/in organisatie(s).

Rogier van der Wal is sinds april 2022 ook deeltijd lector bij Aeres Hogeschool. Deze aanstelling gaat hij combineren met het nieuwe lectoraat bij Fontys (0,6 fte). Beide hogescholen zien grote meerwaarde in het combineren van beide functies door het uitwisselen en verbinden van kennis en netwerken. Hiervoor werkte Van der Wal bij Platform31, een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie die bedrijven, overheden en maatschappelijke partijen bij elkaar brengt. Daar was hij onder meer betrokken bij de City Deals (in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken) en bij het onderzoeksprogramma SURF. Verder was hij onder meer strategisch beleidsadviseur bij de gemeente Almere en de VNG, docent Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en docent Ethiek bij University Campus Fryslan (deel van de Rijksuniversiteit Groningen). Van der Wal studeerde onder andere Klassieke Talen en Filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en rondde later nog een master Bestuurskunde af. Hij promoveerde, ook aan de VU, op een ethisch werk van de Romeinse staatsman, redenaar en filosoof Cicero. Van der Wal is tevens als fellow verbonden aan de Thorbeckeleerstoel van prof. mr Geerten Boogaard aan de Universiteit Leiden.

Auteur: Sander Peters

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.