Slimme mini-kweekkast voor plantenonderzoek

FOR SOCIETY

De Italiaanse student Giulio Raffaeli werkt tijdens zijn stage aan een innovatief project: de mini BrightBox. Deze compacte kweekkast maakt het mogelijk om op kleine schaal onderzoek te doen naar verticale plantenproductie. Giulio is derdejaarsstudent Informatica met een specialisatie in embedded systems en loopt stage bij de onderzoekslijn GreenTechLab van Fontys Venlo.

Giulio_imageDe mini BrightBox is een slimme meetkast waarmee studenten en onderzoekers kunnen experimenteren met verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur, watergift, CO₂-gehalte, lichtintensiteit en bodemvochtigheid. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoeken wat een hogere temperatuur doet met de groei van een basilicumplant. ‘Met de mini BrightBox test je eerst in het klein, voordat je nieuwe kweekmethoden toepast in een grotere kas,’ vertelt Giulio.

mini_bright_boxTechnische uitdaging
Tijdens zijn stage ontwikkelt Giulio het complete componentensysteem van de mini BrightBox. Hij zorgt ervoor dat alle sensoren en actuatoren – die afzonderlijk kunnen worden aangestuurd – met elkaar samenwerken. Ook bouwt hij een gebruiksvriendelijke interface, waarmee gebruikers eenvoudig instellingen kunnen aanpassen, zoals de hoeveelheid licht of water.

Toegankelijk onderzoek
De mini BrightBox is geïnspireerd op de grotere BrightBox, die wordt gebruikt voor professionele toepassingen in de glastuinbouw. De kleinere versie biedt studenten en onderzoekers een laagdrempelige manier om zelf te experimenteren. ‘Het is een ideale testomgeving om op kleine schaal plantenonderzoek te doen,’ legt Giulio uit. ‘Zo kun je fouten of verspilling voorkomen voordat je in het groot aan de slag gaat.’

Bijdrage aan duurzame landbouw
Met zijn project draagt Giulio bij aan de ontwikkeling van vertical farming: een efficiënte manier van voedselproductie waarbij gewassen in lagen boven elkaar worden geteeld. Dit leidt tot minder gebruik van grondstoffen, minder verspilling en duurzamere landbouw. Als zijn systeem goed werkt, is Giulio zijn stage geslaagd – én ligt de weg open voor bredere inzet van de mini BrightBox. ‘Het zou mooi zijn als straks meer studenten en onderzoekers met de mini BrightBox kunnen werken,’ aldus Giulio. ‘Want hoe meer we testen en leren, hoe slimmer we kunnen telen.’

De stage wordt mede mogelijk gemaakt door de Fieldlabs Noord-Limburg waarin onderwijs, overheid en mkb-bedrijven samenwerken om talent in de regio te ontwikkelen, behouden en aan te trekken. Het project is in samenwerking met de kennisinstellingen Yuverta, HAS Green Academy, Brightlands en het bedrijf Botany B.V. uit Meterik.

Auteur: Anke Franssen

Meer nieuws

Van losse tools naar een gedeelde strategie voor talent
Fontys ICT vernieuwt videowall voor virtuele experimenten
Een blik op de toekomst van AI

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.