Slimmer broccoli sorteren met AI

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In de voedselindustrie gaat nog altijd veel bruikbare groente verloren. Fontys Venlo-onderzoeker en oud-student Informatica Alexander Warkus werkt samen met verschillende werkveldpartners en VIVES University of Applied Sciences (een hogeschool in België) aan een nieuwe sorteertechnologie voor broccoli. Het project richt zich op het efficiënter sorteren en verwerken van broccoli met behulp van digital twins en kunstmatige intelligentie (AI).

 

Foto-onderschrift: Student Justus Reiffs aan het werk met de nieuwe sorteertechnologie.

Van handmatig naar slim sorteren
Momenteel worden broccolistronken nog vaak handmatig gesorteerd, een proces dat zowel arbeidsintensief als onnauwkeurig is. Kleine beschadigingen of verkleuringen kunnen ertoe leiden dat een hele broccoli wordt afgekeurd. En sommige broccolistronken die er vers uitzien en naar de winkel gaan, blijken achteraf verouderd en bederven te snel. De nieuwe technologie maakt gebruik van geavanceerde camera’s die chlorofylfluorescentie meten. Het kan zijn dat een broccoli er aan de buitenkant nog vers uitziet, maar de machine kan zien of dit optisch bedrog is. Deze technologie voorkomt dat verouderde broccoli in de supermarkt belandt. In plaats daarvan wordt deze verwerkt in soep of andere producten, wat bijdraagt aan een efficiëntere voedselketen en minder verspilling. Ook wordt de broccoli op de lopende band geanalyseerd en automatisch gesorteerd in drie categorieën: goed, slecht of geschikt voor soep of andere restproducten. De machine kan ook alleen de slechte delen verwijderen, zodat de rest van de broccoli nog bruikbaar blijft als restproduct.

Slimme training met digital twins
Om de AI-software te trainen, worden digital twins ingezet. Dit zijn digitale replica’s van broccoli, waarmee een realistische dataset wordt opgebouwd. ‘Door digital twins te gebruiken, hoeven we niet steeds naar telers voor nieuwe foto’s,’ legt Alexander Warkus uit. ‘We onderzoeken nu of onze gegenereerde 3D-modellen voldoende zijn om de AI goed te trainen.’ Dit bespaart niet alleen tijd, maar verhoogt ook de efficiëntie van het sorteersysteem.

Foto-onderschrift: Alexander Warkus, onderzoeker bij het GreenTechLab

Duurzaamheid en innovatie hand in hand
Deze innovatieve technologie kan niet alleen de voedselverspilling in de agrifoodsector verminderen, maar ook breder worden ingezet in de maakindustrie. Dit project laat zien hoe technologie en duurzaamheid samenkomen om verspilling tegen te gaan en productieprocessen te optimaliseren. Een slimme stap vooruit naar een circulaire en efficiënte voedselketen!

Dit innovatieve project is een samenwerking van: VBTI, Brom Mechatronica BV, Verschuren Broccoli, VIVES University of Applied Sciences en het GreenTechLab van Fontys Venlo. Het project wordt ondersteund door Breda Robotics en mede gefinancierd vanuit Interreg Smart Farming & Food Processing.

Auteur: Anke Franssen

Meer nieuws

Gaat technologie de anesthesieverpleegkundige vervangen?
Cobotassist: mens en robot bewerken samen metaalproducten
Student Oktawian genomineerd voor landelijke Ad-award

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.