Student Petrick: ‘Breid je comfortzone uit’

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In deze serie verhalen lees je steeds over de stage-ervaring van een Fontysstudent. Student Toegepaste Psychologie Petrick liep van september tot februari stage bij een gedragsadviesbureau. Dit sloot aan bij zijn ambitie om een positieve impact te maken en mensen te helpen. Spoiler alert: tijdens zijn stage kwam Petrick zeker dingen tegen die hij spannend vond, maar dat was ook leerzaam.

Voordat Petrick met zijn studie bij Fontys startte, heeft hij twee andere opleidingen gevolgd die niet de juiste keuze voor hem bleken te zijn. Petrick: ‘Gelukkig had ik voldoende studiepunten behaald om deze mee te nemen naar de vrije minorruimte van Toegepaste Psychologie.’ Daardoor volgt hij een versneld traject van de opleiding.

Toen zijn stageperiode naderde, had hij al wel een idee van wat hij zocht in een stageplek. ‘Mijn stagebedrijf werkt met de CASI-methode en daar wilde ik meer mee werken.’ Door middel van deze methode kun je stapsgewijs tot gedragsinterventies komen om gedragsverandering te realiseren (red.). Het gedragsadviesbureau waar Petrick stage liep werkt met deze methode aan duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid.

 

Hoge verwachtingen

Voordat Petrick startte met zijn stage had hij hoge verwachtingen van zichzelf. Petrick: ‘Ik vond dat ik na een aantal jaar studeren nu weleens moest bewijzen dat ik het kan.’ Een van zijn eerste taken was het opstellen van interviewvragen en telefonisch interviews afnemen. ‘Ik merkte dat ik het spannend vond en het daarom ging uitstellen. Uiteindelijk heb ik tóch de telefoon gepakt om het eerste interview af te nemen.’

Het keerpunt kwam toen Petrick de druk om goed te presenteren langzaam losliet. Petrick: ‘Ik werd relaxter en daardoor ging het me beter af.’ De werkzaamheden tijdens zijn stage waren erg afwisselend. ‘Ik deed onder andere praktijkgericht onderzoek om tot gedragsinterventies te komen, maar heb ook een training over ChatGPT gegeven aan collega’s. Dit was op eigen initiatief omdat ik de ontwikkelingen op het gebied van AI erg interessant vind’ licht Petrick toe.

 

Goede begeleiding

Petrick kreeg goede begeleiding van zowel zijn stagedocent als zijn begeleider bij het stagebedrijf. Petrick: ‘Ik kon altijd vragen stellen en er was ruimte om mijn voortgang te bespreken.’ Door zijn stage heeft hij geleerd dat zijn interesse ligt bij vraagstukken rondom gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.

Dit inzicht heeft geholpen bij het kiezen van een afstudeerstage, waarmee hij aansluitend op zijn stage bij het gedragsadviesbureau is gestart en waar hij momenteel mee bezig is. Bij een zorgorganisatie in de regio Eindhoven doet hij praktijkgericht onderzoek naar duurzame mobiliteit onder medewerkers. Het doel is om middels een gedragsinterventie te bereiken dat er meer met de fiets en het openbaar vervoer naar het werk wordt gegaan.

Petrick: ‘Na mijn afstuderen hoop ik een baan te vinden waarin ik met maatschappelijke vraagstukken een positieve impact kan maken op mensen.’

‘Tegen studenten die starten met hun stage zou ik zeggen: buiten je comfortzone stappen hoeft niet zo heel spannend te zijn, als je het ook beschouwt als je comfortzone uitbreiden. Door taken op te pakken die je spannend vindt bouw je aan je zelfvertrouwen en wordt het ook steeds leuker.’

Op Fontys Helpt is informatie gebundeld voor studenten die stage (gaan) lopen. Hier vind je dat terug,

auteur: Zoë Verwers

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.