Studente Fontys brengt gedichtenbundel uit

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In ’t Is druk hierboven breekt Romy van Ham uit Budel met het stigma dat op mentale problemen ligt. Op openhartige wijze dicht de tweedejaars studente Fysiotherapie over haar persoonlijke ervaringen met anorexia nervosa, depressie en automutilatie. De kracht van haar gedichtenbundel ligt juist in de kwetsbaarheid die zij hierin toont, te midden van een wereld die liever aan dit soort problemen voorbijgaat. 

’t Is druk hierboven, gedichten over eetstoornis, depressie en andere mentale problemen. Dat is de titel van het boek dat sinds 11 maart wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. Een gedichtenbundel over het gevecht tegen een eetstoornis, depressie en andere mentale problemen. Een boek waarmee Van Ham (1997) een taboe probeert te doorbreken: “Jongeren worstelen meer en meer met hun mentale gezondheid. Ik weet dat ik niet de enige ben, maar ik weet ook dat er een groot taboe op ligt. In deze gedichtenbundel neem ik geen blad voor de mond. De gedichten zijn rauw en puur. Kort maar krachtig. Geschreven vanuit het diepst van mijn hart. Met deze bundel wil ik je duidelijk maken dat je niet alleen bent. Ik weet hoe het voelt, hoe zwaar de strijd is. Ik weet als geen ander hoe druk het in je hoofd is.”

Troost vinden
Van Ham ontwikkelde in haar tienerjaren de eetstoornis anorexia nervosa en vanaf dat moment leek het leven stil te staan. Ze voelde zich dagelijks eenzaam en had het gevoel dat niemand haar écht begreep. Gelukkig vond ze troost in de verhalen en gedichten van andere mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Ze ontdekte de kracht van het schrijven en kon in de gedichtjes haar gevoelens en gedachtes kwijt. Ze hoopt dat ze met haar gedichtenbundel andere mensen kan helpen die ook worstelen met mentale problemen. Van Ham: “Al help ik maar één iemand met mijn boek, dan is het al de moeite waard geweest.”  Een van haar gedichten staat ook in de gedichtenbundel van 2020-2021 van Fontys Paramedische Hogeschool die uitkwam in de poëzieweek. Op 27 maart jl. besteedde ook het Eindhovens Dagblad aandacht aan haar gedichtenbundel.

‘Weet dat je niet alleen bent. Ik weet hoe het voelt.’ – Romy

’t Is druk hierboven is verkrijgbaar via boekscout.nl en de Bruna in Budel. Prijs: €16,99. ISBN: 9789464503791.

Auteur: Rianne van Hoek

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.