Studenten Fontys ICT hacken gemeente Tilburg

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Fontys ICT organiseerde afgelopen zaterdag samen met gemeente Tilburg het Hackersevent Let’s Hack Tilburg. 28 studenten van de specialisatie Cyber Security en de Minor Cyberstars kregen de kans om in te breken in een deel van de ICT-systemen van de gemeente. Onder begeleiding van professionele beveiligingsexperts testten ze de digitale veiligheid van gemeente Tilburg.

Normaal gesproken is het verboden om een gemeente of andere overheidsinstantie te hacken. En hoewel de studenten niet in alle systemen mochten inbreken, bood Let’s Hack Tilburg de aankomende professionals een unieke kans om hun vaardigheden te testen. 

Kwetsbaarheden
Het hackersevent bracht daadwerkelijk een aantal kwetsbaarheden aan het licht door de studenten. Student Morris Werner vond met zijn team een aantal ‘foutjes’. “In het begin voelde het best spannend omdat we nu te maken hadden met ‘de real deal’. Het is natuurlijk erg leerzaam om op een legale manier onze kennis in de praktijk te brengen en je echte systemen mag proberen te hacken. Dat we wat punten vonden voelde natuurlijk  als een kleine overwinning”, aldus Morris. Zijn team werd verkozen tot de beste hackers en beloond met mooie prijzen. 

Samenwerking
Door de gezamenlijke inspanningen van de studenten en gemeente Tilburg zijn innovatieve oplossingen gecreëerd, vertelt Ron Mélotte, docent Cyber Security. “De gemeente kan de gevonden punten nu zo snel mogelijk oplossen, waardoor de digitale veiligheid weer een stuk verbeterd wordt. Dat is belangrijk omdat ze over veel belangrijke en privacygevoelige informatie beschikken. Dan wil je als gemeente natuurlijk wel weten of er kwetsbaarheden zijn. Wij zijn trots dat onze studenten op deze manier hebben kunnen bijdragen en de maatschappij positief kunnen beïnvloeden.” 

Geplaatst door: Suzette van Deelen

Meer nieuws

Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?
Zo snijdt het mes bij Happy Students aan twee kanten

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.