Studenten Fontys ICT ontmaskeren ‘de Mol’ met AI

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Achteraf de toekomst voorspellen is meestal niet zo moeilijk. Maar vooraf voorspellen, dat wordt een stuk lastiger. Dat is toch wat de studenten van Fontys ICT hebben gedaan: zij ontmaskerden, mét behulp van AI, de Mol van het gelijknamige programma ‘Wie is de Mol?’. Afgelopen zaterdag was de grote finale en maakte de Mol zichzelf bekend. En die Mol was inderdaad Anna.

De studenten (Niek, Hui, Juliusz, Martin, Vincent en Luc) van het SPARC-incubatorprogramma bogen zich wekenlang over maar één vraag: wie is de Mol? Binnen de opdracht had ieder zo zijn eigen verantwoordelijkheid: van taalanalyse tot het nalopen van alle social media-accounts van de deelnemers. Sommige studenten analyseerden zelfs de eerste aflevering van het programma waarin volgens hen de Mol al naar voren is gekomen.

Na deze eerste uitzending werden er drie verdachten aangewezen: Kees van der Spek, Anna Gimbrère en Rosario Mussendijk. Twee van de drie aangewezen verdachten stonden afgelopen zaterdag ook in de finale. Daarin werd, tot grote vreugde van de studenten, Anna ontmaskerd als de Mol.

Het gebruik van AI

Met behulp van AI, Artificial Intelligence, hebben de studenten gekeken naar de manier waarop mensen praten: is het verdacht? Past de emotie bij de situatie? Zijn de mensen wel oprecht? Hierbij diende het AI-model als hulpmiddel. “AI is niet heilig. Sommige observaties en analyses kan het model prima zelf, maar het is geen waarheid. Er is nog steeds mensenwerk nodig”, aldus ICT-docent Frans Mouws. ”Het is erg belangrijk om te blijven opletten en AI niet te zien als waarheid. Gebruik je intuïtie om zelf conclusies te trekken”.

Daarom onderzochten de studenten ook de onderlinge communicatie tussen de deelnemers en ook de onderwerpen waar kijkers over praatten. Denk hierbij aan de reacties op social media. Dit alles leidde uiteindelijk naar Anna als de Mol. Mooi om te zien hoe onze ICT-studenten hebben laten zien wat de kracht van AI is.

Auteur: Nathalie Verschueren

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.