Studenten helpen echte cliënten in kleinschalig behandelcentrum

FOR SOCIETY

Op donderdag 23 juni opent Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) officieel het Fontys Centre of Health and Movement (FCHM). Een kleinschalig paramedisch behandelcentrum waarin docenten, studenten en artsen gaan werken met echte cliënten. Medewerkers, studenten en externe partners van Fontys kunnen er met klachten en blessures terecht op een van de spreekuren. De authentieke leeromgeving biedt professionals in opleiding de gelegenheid om complexe zorgvraagstukken interdisciplinair te diagnosticeren en te behandelen.

Met het FCHM wordt een belangrijke stap gezet naar betere integratie van zorg en onderwijs. Het is een vernieuwend concept waarbij Fontys samenwerkt met zorgaanbieder Libra Revalidatie & Audiologie. Brechtje Poelman, pionier bij Fontys Pro Health en een van de grondleggers van het FCHM: “Via het FCHM maken studenten al vroeg kennis met de échte zorgpraktijk. We bieden in onderwijscontext meerdere vormen van onderzoek en behandeling aan en beschikken over alle apparatuur die daarvoor nodig is. Denk aan een fitnessruimte, een bewegingsanalyselab en een behandelkamer voor podotherapie.”

Levensechte leeromgeving
Studenten komen door de realistische omgeving van het FCHM al vroeg in aanraking met (complexe) zorgvragen die in het reguliere onderwijs niet aan bod komen en doen praktijkervaring op in diagnosticeren, screenen, meten en behandelen. René van Saan, docent Fysiotherapie, over het belang van dit authentiek leren: “We zagen dat er een grote discrepantie was tussen het naar de stage gaan in het derde jaar en de theoretische kennis en basis die studenten moesten hebben om dat te kunnen gaan doen. Met het FCHM hebben we op een laagdrempelige manier geprobeerd om de praktijk binnen de muren van Fontys te krijgen.” Het resultaat? Een unieke setting waarbij studenten in een veilige omgeving, met de begeleiding van docenten op de achtergrond, kunnen werken aan verschillende skills en leeruitkomsten op verschillende niveaus kunnen aantonen.

Actuele zorgthema’s
Met het FCHM levert Fontys een bijdrage aan de kanteling van ziekte en zorg naar gezondheid. Met aandacht voor thema’s als preventie, authentiek leren, interprofessioneel samenwerken, empowerment en technologie. Thema’s waarbij de cliënt altijd centraal staat. Om goede zorg ook in de toekomst haalbaar te houden, moeten we aandacht hebben voor preventie, vitaliteit en positieve gezondheid. “Bij de intake en behandeling binnen het FCHM staan positieve gezondheid en de mogelijkheden en persoonlijke doelen van de cliënt centraal. Laagdrempeligheid, interdisciplinaire samenwerking en coöperatie met het werkveld maken het een vooruitstrevende leeromgeving waarin de actuele kijk op gezondheid daadwerkelijk in een realistische setting wordt toegepast. Een unieke leeromgeving voor de student”, vertelt Van Saan.

Spreekuur bij Fontys
Hoe het FCHM invulling geeft aan deze thema’s? Via een breed palet aan spreekuren waar medewerkers en studenten van Fontys zich voor kunnen aanmelden. Denk hierbij aan het testen en meten van de gezondheid via een health check. Of aan een innovatief apparaat als de Biodex, waarmee heel nauwkeurig de spierkracht van bijna alle gewrichten gemeten kan worden. Via ergospirometrie -de gouden standaard om de inspanningscapaciteit te kunnen meten- krijgen cliënten inzicht in hun conditie. Inzicht krijgen in ongezonde leefgewoontes en meer leren over gezond gedrag kan via het leefstijlspreekuur. Niet alleen medewerkers en studenten van Fontys kunnen bij het FCHM terecht voor bijvoorbeeld spierkrachtmetingen, maar ook externe partners als FC Eindhoven.

FCHM opent de deuren
Het FCHM is tot de verhuizing van FPH in 2023 gehuisvest op de begane grond van de Fontyslocatie aan de Dominee Theodor Fliednerstraat in Eindhoven. Op donderdag 23 juni vindt daar om 16.00 uur de feestelijke opening van het FCHM plaats tijdens het event ‘FPH opent (de) deuren’. Een dag waarop -de naam zegt het al- Fontys Paramedische Hogeschool de deuren letterlijk opent voor het werkveld, organisaties uit de regio, alumni… Eigenlijk voor iedereen die een kijkje wil komen nemen.

Wil jij hier ook bij zijn? Dat kan! Kijk op de website voor meer informatie en proost met ons op deze unieke, authentieke leeromgeving. Hier vind je meer informatie over het Fontys Centre of Health and Movement en kun je je aanmelden voor een spreekuur. 

Auteur: Rianne van Hoek

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.