Studenten onderzoeken game ter bevordering mentale gezondheid bij jongeren

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Kan een game jongeren mentaal en fysiek sterker te maken? Studenten van de Fontys opleiding Gezondheid buigen zich over dit vraagstuk. Door samen te werken met Greenhabit, die eerder al de serious game ontwikkelde.

Een game gericht op duurzame gedragsverandering, op een verandering die zorgt voor mentale veerkracht en bewustwording bij mensen. Een game ook die behoefte heeft aan een doorontwikkeling specifiek voor jongeren. Een vergeten doelgroep waarbij meer dan tachtig procent tegen een burn-out aan zit. Ingrediënten voor een vraagstuk dat feilloos aansluit bij de ambitie van de nieuwe Fontys opleiding Gezondheid; het preventief bijdragen aan een gezonder Nederland. Aandacht voor het bevorderen van gezondheid bij jongeren is daarbij van groot belang, want de landelijke cijfers liegen er niet om.

Meeste eenzame studenten wijzen op corona als oorzaak
Ruim de helft van de studenten in Nederland had psychische of emotionele uitputtingsklachten en een kwart ervaarde levensmoeheid ten tijde van de derde coronagolf in het voorjaar van 2021. Ook voelden veel studenten zich eenzaam tijdens deze periode in de coronacrisis. Dat blijkt uit de eerste landelijke Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten. Het onderzoek is uitgevoerd door het RIVM, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland in opdracht van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Gezondste regio van Nederland

Greenhabit ondersteunt mensen bij duurzame gedragsverandering en richt zich op persoonlijke groei, mentale veerkracht en het creëren van gezonde gewoontes. De samenwerking tussen Fontys en Greenhabit bezegelt dan ook direct de regionale visie, een vitaal en veerkrachtig Noord-Limburg, om de Gezondste Regio van Nederland te worden. Dat het in co-creatie met studenten gebeurt, maakt de samenwerking extra waardevol. Door de doelgroep zelf erbij te betrekken, begrijpen beide organisaties nog beter hoe jongeren zich voelen.

Wil je meer lezen over de opleiding Gezondheid? Ga dan naar de website van Fontys. Meer informatie over Greenhabit vind je hier

Auteurs: Jenny Bos, Rianne van Hoek

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.