Studenten Vastgoedkunde geven advies aan gemeente Venlo

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Stevig advies geven aan de gemeente Venlo, voor het behoud en doorontwikkelen van een sterk karakter van de binnenstad. Dat hebben tweedejaars studenten van de opleiding Vastgoedkunde gedaan.

Eén gesprek met lector Cees-Jan Pen was genoeg voor verbindingsofficier René Vierkant (gemeente Venlo) om binnen enkele weken een dozijn studenten aan tafel te hebben in het gemeentehuis van Venlo.

Wat blijkt? Mensen verbinden aan elkaar, werkt. Voor docent-onderzoeker Esther de Jong, betrokken bij het Fontys lectoraat ‘De ondernemende regio’ en als docent werkzaam bij de opleiding Vastgoedkunde, was een half woord erover voldoende: “de telefoon pakken, doorvragen op de onderzoeksbehoefte van het werkveld, samen met de opdrachtgever een duidelijke, afgebakende onderzoeksvraag formuleren, studenten laten weten dat het werkveld een beroep op hen doet en een studententeam staat vervolgens klaar om aan de slag te gaan!”

In het kader van Plan Binnenstad 2030 deden de studenten van Vastgoedkunde praktijkgericht onderzoek naar de ambities en belemmeringen voor transformatie. Het onderzoek was gericht op de vastgoedeigenaren: wat zijn hun ambities en waar lopen ze in hun ambities tegenaan.

Het overall beeld dat uit de interviews naar voren kwam is dat ‘de neuzen dezelfde kant op staan’ als het gaat om het behoud en doorontwikkelen van een sterk karakter van de binnenstad van Venlo. Tegelijkertijd zijn er in de samenwerking en procedures nog wel wat hordes weg te nemen.

De studenten hebben de verwachtingen en mogelijkheden van vastgoedeigenaren uit het onderzoek naar boven gehaald. De afgelopen tijd hebben de partners van Plan Binnenstad 2030 bekeken hoe ze de aanbevelingen van de studenten kunnen meenemen in hun samenwerking. Er zijn naar aanleiding van het onderzoek al meerdere acties uitgevoerd, waaronder de opening van een ondernemersloket voor verduurzaming voor vastgoed. Dit betreft een doorverwijzing voor deskundig advies waar de vastgoedondernemers gebruik van kunnen maken. “Een meer dan positief resultaat”, aldus René Vierkant. “De studenten waren ook super enthousiast, wat helpt in het proces om alle betrokkenen een stem te geven. Praktijkgericht onderzoek werkt en het is goed om de nieuwe generatie te betrekken in deze wereld”.

Met dank aan de studenten Sam Rademakers, Rick van der Heijden, Lieke Morsink, Fleur Breen, Mats Voesenek, Judith van der Leest, Cas Joosten, Jens Diepeveen, Pepijn Loonen, Thijmen van Oorschot en Anouk van de Westelaken voor hun inzet.

Heb je ook een praktijkgerichte onderzoeksvraag over economische ontwikkelingen met een ruimtelijk vraagstuk? Neem dan contact op met Esther de Jong (esther.dejong@fontys.nl) of Peter ter Hark (p.terhark@fontys.nl) zij zijn expert op dit gebied en hebben tevens bijdrage geleverd in het onderzoek voor de Gemeente Venlo. Het lectoraat De ondernemende regio van Fontys Hogeschool fungeert hierbij als kennis- en onderzoeksinstituut voor het werkveld.

Auteur: Lectoraat De ondernemende regio

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.